ŽIV ARHIV

Nezavisna kultura dobiva dokumentacijski centar

14.12.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture od 16. prosinca funkcionirat će kao javna knjižnica, audio i videoteka u kojoj će biti moguće besplatno pristupiti svim prikupljenim materijalima

Čak je i u domaćim institucijama ponekad teško pronaći podatke koji su stariji od nekoliko godina, a o materijalima kao što su plakati, programske knjižice i slično da se i ne govori. Ponekad bi čovjek imao više sreće traži li to na Hreliću nego u ustanovama kulture koje bi trebale biti nositelji sustavnosti brige o kulturi i onoj kulturi koja polako, ali sigurno, samom logikom vremena, postaje baština.

S nezavisnom kulturom nešto je drukčija situacija, ali ni tu nema puno više sreće. Pokoji veteran avangardnih i alternativnih strujanja ljubomorno čuva baš svaki isječak iz novina i svaku amatersku fotografiju kao dokaz postojanja, drugi pak sve bacaju ili su im to odnijela seljenja, brakovi i pokoji zalutali istraživač. Kako se taj obrazac ne bi ponavljao iz generacije u generaciju, a s obzirom na to da ipak živimo u digitalnom vremenu kad je čuvati manji problem nego očuvati, na akciju su se odlučile zagrebačke udruge Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva i Kulturtreger – Udruga za promicanje kultura, poznatije po svojim javnim licima: portalu Kulturpunkt  te klubu i portalu Booksa. Stoga su osnovale Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji će 16. prosinca u 19 sati u klubu Booksa u Martićevoj ulici 14d otvoriti najvjerojatnija nova ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić i svestrani umjetnik Željko Zorica.

Centar nije muzejskog tipa, već je zamišljen kao živi arhiv žive nezavisne kulture koja je od 1990. do danas u bitnome obilježila, pa i promovirala, kao i unaprijedila hrvatsku kulturu.

Centar će funkcionirati kao javna knjižnica, audio i videoteka u kojoj će biti moguće besplatno pristupiti svim prikupljenim materijalima svakog radnog dana, osim ponedjeljka, od 11 do 20 sati. Rast fundusa, koji trenutno ima stotinjak jedinica, očekuje se nakon otvaranja Centra, s obzirom na to da je i umjetnicima i ostalim protagonistima scene vjerojatno stalo da njihov rad ostane trajno zabilježen i konkretnim materijalima, kako bi se budućim istraživačima nezavisne kulture i kulture uopće na ovim prostorima na jednom mjestu omogućio pristup građi koja svjedoči vrijeme prošlo jednako koliko i sadašnje. Centar je dio projekta U fokusu kojem je cilj dokumentiranje i vrednovanje neprofitnih i nevladinih organizacija te neformalnih inicijativa hrvatske nezavisne kulture od osnutka hrvatske države do danas.