UMJETNIK I REVOLUCIONAR

Google slavi rođendan Diega Rivere

08.12.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Svi koji su jutrošnje pretraživanje interneta započeli Googleom, imali su prilike vidjeti prigodni logo kojim Google slavi rođendan Diega Rivere, poznatog meksičkog slikara

Slika kojom Google slavi rođendan poznatog umjetnika oponaša njegov slikarski stil i podsjeća na poznate murale. Klik na sliku vodi nas na biografiju umjetnika, najpoznatijeg po političkim aktivnostima i braku sa slavnom Fridom Kahlo.

Diego Rivera rođen je u Guanajuatou na današnji dan 1886. godine. Već u dobi od tri godine, nedugo nakon smrti svog brata blizanca, počeo je crtati. Poznat je po svojim izvrsnim ranim slikama u tada tek pokrenutom kubističnom stilu koji je ubrzo napustio te po freskama na kojima je često prikazivao prirodna bogatstva svoje domovine i ljepotu života prije Columba.

Bio je istaknuti član komunističkog pokreta, te je, među ostalim, ugostio Lava Trockog, koji je tada bio u životnoj opasnosti.

Vodio je prilično turbulentan privatni život, prožet brojnim ljubavnim vezama. Godine 1911. oženio se Angelinom Beloff, s kojom je imao sina Diega. Iz ljubavne veze s Mariom Vorobieff-Stebelskom dobio je kći Mariku 1919, a tri godine kasnije ušao je u drugi brak s Guadalupe Marín, s kojom ima kćeri Ruth and Guadalupe. Kada je upoznao tada studenticu, poznatu umjetnicu Fridu Kahlo, još je uvijek bio u braku. Vjenčali su se 1929, a njihov brak, prepun ljubavnih afera i trzavica, okončao se 1939. godine. Rivera se ubrzo nakon toga oženio Emmom Hurtado. Preminuo je 1957.