'RAT-ART'

Otvorena izložba Pave Urbana u ZKM-u

07.12.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Scenskim događanjem 'Rat - art - dvadeset godina poslije', izložbom fotografija Pave Urbana i predstavljanjem dijelova njegova ratnog dnevnika, večeras je u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) obilježena dvadeseta obljetnica smrti tog legendarnog fotografa i hrvatskog branitelja, koji je poginuo u 23. godini snimajući ratna razaranja stare dubrovačke gradske jezgre

Iako su njegovu kratku umjetničku karijeru obilježile fotografije različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, aktova, kazališnih motiva, arhitekture i prizora iz dubrovačke svakodnevice, Pavo Urban u široj je javnosti ostao zapamćen po ratnim snimkama na dubrovačkom području.

Taj dio opusa nazvan 'Rat-art', koji je podjednako dokumentaristički i umjetnički, zaključio je niz od dvanaest fotografija granatiranja dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca, prije točno dvadeset godina.

Posljednja od tih fotografija ujedno je bila i njegov posljednji umjetnički rad. Nakon što ju je snimio, smrtno je stradao pogođen gelerom granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha, simbola dubrovačke samostalnosti i slobode.

U predvorju ZKM-a postavljena je izložba Urbanovih fotografija koje je radio 1990. i 1991. za Kazalište Marin Držić i Dubrovačke ljetne igre, a program u prepunoj dvorani Polanec počeo je audio snimkom intervjua koji je Urban kao perspektivni mladi umjetnik dao za Radio Dubrovnik.

Uz projekciju Urbanovih fotografija, od ranijih radova, dubrovačkih interijera, ambijentalnih portreta, aktova i pejzaža do ratnih snimaka, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić predstavio je njegovo umjetničko stvaralaštvo.

Maračić je ustvrdio kako je osnovna tema na Urbanovim fotografijama uvijek imala i svoju literarnu nadgradnju, a motivi iz ranije faze ponovno su se pojavljivali i u ratnom ciklusu, koji pokazuje, istaknuo je, da je taj umjentik intenzivno sazrio u samo nekoliko mjeseci. Po njegovim riječima, Urban je bio poseban po tome što je sa svojim foto aparatom uvijek bio u žarištu zbivanja, tamo gdje su padale granate i bombe, gdje su se vodile akcije spašavanja.

U glumačkim interpretacijama studenata sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti večeras su prvi put predstavljeni i dijelovi Urbanova ratnog dnevnika, kojega je u obliku pisma malo pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, danas također fotografkinji, Mari Bratoš.

Nastavljajući obiteljsku pomorsku tradiciju, Pavo Urban (Dubrovnik, 1968.-2011.) završio je Srednju pomorsku školu i studirao na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku, te je vrlo kratko plovio na bijeloj floti 'Jadrolinije'. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi, a kasnije je postao članom Foto kluba Marin Getaldić u Dubrovniku. Trebao je početi studirati na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti 1991., no zbog napada na Dubrovnik odlučio se vratiti kući neposredno prije potpune blokade Dubrovnika. Kao dragovoljac odlazi na prvu crtu bojišnice u Župi Dubrovačkoj, a kada se vraća u Grad, počinje raditi za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju kao ratni reporter. On je zabilježio i prvi pogodak u povijesnu gradsku jezgru Dubrovnika, 26. listopada 1991. , a ta mu je fotografija objavljena pod nazivom 'Žena i dijete - bijeg'. Ministarstvo informiranja Hrvatske, regrutiralo ga je u posebnu dokumentacijsko-informacijsku jedinicu sa zadaćom da foto aparatom i video kamerom zabilježi ratna razaranja i stradanja Dubrovnika.

Hommage Pavi Urbanu u ZKM-u poklopio se s obilježavanjem datuma kada je prije dvadeset godina Dubrovnik doživio najveći napad u svojoj povijesti.