ZVJEZDANI CIKLUS U LISINSKOM

Sve spremno za koncert glazbene dive Denyce Graves

02.12.2011 u 10:31

Bionic
Reading

U Zagreb je sletjela američka glazbena diva Denyce Graves te je već održala i prvi pokus s maestrom Ivom Lipanovićem i Zagrebačkom filharmonijom za veliki koncert koji će se u petak, 2. prosinca, održati u Zvjezdanom ciklusu, kao finale ovogodišnje akcije 'Korak u život'

Iako joj intenzivni raspored pokusa u Zagrebu ne ostavlja puno vremena, velika diva odvojila je nekoliko trenutaka koje je odlučila posvetiti hrvatskim medijima. Na konferenciji 1. prosinca najavila je svoj nastup u Zvjezdanom ciklusu te promovirala novi i atraktivni program koji će u Zagrebu doživjeti svoju svjetsku premijeru.

'Vitalna umjetnica, prekrasna žena, kraljevska pojava. Denyce Graves je gotovo predobra da bi bila stvarna', piše o ovoj jedinstvenoj glazbenici The Washington Post. Od američkog magazina Glamour primila je titulu za 'Ženu godine', a magazin Ebony odabrao ju je među '50 predvodnika sutrašnjice'.

Koncert se održava u sklopu humanitarnog projekta Korak u život u organizaciji Zagrebačke filharmonije i Rotary kluba Zagreb Kaptol, u suorganizaciji tvrtke G.A.D. produkcija.

Za razliku od poznatih opernih arija i crnačkih duhovnih pjesama koje obično izvodi u ovakvim gala prigodama, zagrebačkoj publici Denyce Graves ponudit će nešto sasvim novo.

Uz maestra Lipanovića i Zagrebačke filharmoničare predstavit će niz brodvejskih i holivudskih songova iz 1920-ih i 1930-ih Georgea Gershwina, Jeromea Kerna i ostalih poznatih američkih autora. Nove originalne aranžmane za njezin zagrebački nastup priredio je ugledni američki skladatelj i aranžer John Conahan

Koncert se održava u sjećanje na maestra Vjekoslava Šuteja, šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije i velikog prijatelja akcije Korak u život od njenih početaka, koji nas je napustio na dan održavanja koncerta, 2. prosinca 2009. godine. Maestro Šutej bio je i veliki prijatelj Denyce Graves, koji je kao glazbeni direktor Opere u Houstonu potkraj 1980.-ih lansirao njezinu međunarodnu karijeru. A mnogi i danas pamte izvedbu 'Amazing Grace' kojom je diva ispratila našeg maestra na zagrebačkom Mirogoju.