Kulturmiks RETROSPEKTIVA

'Slatko nasilje' Sanje Iveković u njujorškoj MOMA-i

  • Autor: S. F.
  • 29.11.2011 12:30:58
  • 29.11.2011 11:13:05

Nakon što je izložba Marine Abramović izazvala golem interes posjetitelja, njujorški muzej MOMA nastavlja s predstavljanjem istočnoeuropske umjetnosti te 18. prosinca ugošćuje zagrebačku umjetnicu svjetske karijere, Sanju Iveković

Prva njujorška retrospektivna izložba Sanje Iveković pod nazivom 'Slatko nasilje' Njujorčanima će predstaviti njezine radove nastale u četiri desetljeća dugoj karijeri.

Sanja Iveković aktivno se počela baviti umjetnošću početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, nakon što je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U centru njezina interesa od samih početaka nalazila se videoumjetnost i performans, pri čemu je često surađivala s umjetnikom Daliborom Martinisom.

Velik broj njezinih radova istražuje ulogu žene u društvu te je jedna od prvih hrvatskih umjetnica koja se nazvala feministicom, a svoje radove etiketirala kao feminističke. 'Iveković nudi fascinantan pogled na politička zbivanja, rodne uloge i paradokse koji se često pojavljuju u kolektivnom sjećanju', napisala je u najavi kustosica izložbe Roxana Marcoci.

U MOMA-i će biti predstavljeno više od 100 radova Sanje Iveković, od videa, instalacija, performansa i fotografija, sve do crteža. Među ostalim, videorad 'Slatko nasilje' iz 1974, 'Instructions No. 1' (1976), 'Make Up - Make Down' (1978) te dokumentacija performansa 'Trokut' (1979), u sklopu kojega je sjedila na balkonu, točila viski i masturbirala dok je prolazila Titova povorka.

Bit će predstavljena i slavna serija fotografija 'Dvostruki život' iz 1975, u kojoj se bavi pitanjem nametnih ideala ljepote i istražuje koliko reklame utječu na svakodnevnicu žene.

Ususret izložbi tri puta bit će reizveden njezin performans 'Practice Makes a Master' iz 1982, opisan kao studija o besmislenosti nasilja, koji će izvesti plesačica Sonja Pregrad. Izložbu prati publikacija koja spaja umjetničke analize i političku teoriju, a donosi tekstove Terryja Eagletona i Roxane Marcoci. 


Njujorška retrospektiva Sanje Iveković trajat će sve do kraja ožujka 2012.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još