NAGRADNJAČA

Koncert u čast Ljube Stipišića-Delmate

29.11.2011 u 10:51

Bionic
Reading

U utorak, 29. studenog u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se koncert 'Ljubi s ljubavlju' u čast Ljube Stipišića - Delmate. A tportal.hr poklanja svojim čitateljima 10x2 ulaznice.

Ljubo Stipišić Delmata jedna je od ključnih osoba dalmatinske glazbe, pisme i riči. Skladao je vokalnu glazbu za klape i zborove, a ogledao se i u većim vokalnim oblicima poput kantata i oratorija.

Kao melograf zabilježio je više stotina dalmatinskih pučkih napjeva te je aranžer brojnih narodnih pjesama, između ostalih pjesme 'Leute moj', koju je pjevao i legendarni Toma Bebić.

Istakao se i kao besprijekoran voditelj klapa Jeka Jadrana, Oktet DC, Kantaduri, Trogir i Vokalisti Salone. Utemeljitelj je (ili suutemeljitelj) Festivala dalmatinskih klapa, Solinske ljetne priredbe, Sučuračkih prikazanja, Smotre dalmatinskih klapa na Klisu, Susreta dalmatinskih klapa Sudamja i mnogih drugih.

Koliko je velik njegov utjecaj na klapsku pismu, pokazuje i činjenica da danas ne postoji organizirana klapa koja na svom standardnom repertoaru nema barem nekoliko Stipišićevih obrada. Također, autor je jedne od najljepših klapskih pjesama, neslužbene dalmatinske himne 'Dalmatino povišću pritrujena'.

Uz klape, Stipišićeve pjesme i aranžmane pjevao je i pjeva velik broj popularnih dalmatinskih pjevača, između ostalih Tedi Spalato.

Uza sve što je napravio za dalmatinsku pismu i rič, Ljubo Stipišić Delmata bio je velik intelektualac. Dobitnik je Nagrade grada Splita (1985, 1993), Nagrade grada Solina za životno djelo (1996), Nagrade županije Splitsko-dalmatinske za životno djelo (1997), odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1997) te Porina za životno djelo (2007).

Po dvije ulaznice su osvojili:

Ivana Bošković
Jadranka Hranilović
Krunoslav Poljak
Verica Ivas
Vedrana Katanić
Maja Ševrović
Tereza Svirač
Sandra Zovko
Irena Đurašin
Martina Zdunić