Kulturmiks ODLIČNA GOSTOVANJA

Zagrebački solisti predstavili program nove sezone

Nova 58. po redu koncertna sezona Zagrebačkih solista pod vodstvom novog umjetničkog ravnatelja Marca Coppeya donijet će šest zagrebačkih koncerata, brojne svjetske turneje, neke nove pristupe, te koncert s Ivom Pogorelićem, rečeno je na današnjem predstavljanju programa, budućih projekata i planova Zagrebačkih solista

Novu sezonu 2011./2012. Solisti svečano otvaraju u srijedu 23. studenoga koncertom u Hrvatskog glazbenom zavodu. Tom će se prigodom hrvatskoj javnosti prvi puta predstaviti novi umjetnički voditelj, francuski violončelist Marc Coppey, koji će nastupiti i kao solist i kao dirigent. Na programu su Mozartova 'Mala noćna muzika', 'Serenada za gudače u G-duru' i 'KV 525', Boccherinijev 'Koncert za violončelo i gudače u G-duru' i 'G. 480', 'Nachtordnung za 15 gudača' W. Rihma, te 'Preobražena noć, op. 4' A. Schonberga.

'Za taj prvi koncert u Zagrebu imao sam neke ideje i prijedloge koji nisu ranije bili u repertoaru ansambla', kazao je Coppey predstavljajući program. 'Čitava ideja moje suradnje sa Zagrebačkim solistima temelji se na tematskom objedinjenju s jedne strane onoga što je i dosad bilo dio njihova redovitog repertoara, onoga što predstavlja povijest ansambla, i moje ideje da pokušamo vidjeti kako bismo mogli napraviti neke stvari koje dosad nisu napravljene, da pokušamo zajedno otkrivati nove stvari'.

Zagrebački će solisti, tako, u novoj sezoni otvoriti vrata gostujućim solistima - pijanistima, gitaristima i drugima, ali i pjevačima. 'Bit će tu koncerata sa solistima, pozivat ćemo pijaniste i druge, no i još nečega čega nije bilo u recentnoj prošlosti - a to je rad s pjevačima', kazao je Coppey, napomenuvši da u jedan bitan aspekt novog pristupa spada i ideja razvijanja suradnje s novim skladateljima, kao što je hrvatski skladatelj s pariškom adresom Ivo Malec.

Uz soliste Martinu Filjak, Sretena Krstića i Anu Vidović, Solisti će tako ugostiti i sopranisticu Valentinu Fijačko.

Kao najveću poslasticu nove sezone, dosadašnji umjetnički voditelj Zagrebačkih solista i koncertni majstor Borivoj Martinić-Jerčić najavio je nastup Zagrebačkih solista s pijanističkim virtuozom Ivom Pogorelićem 3. prosinca u dvorani Lisinski. 'To je prvi puta da Pogorelić djeluje ne samo sa Zagrebačkim solistima nego i općenito s manjim ansamblom', napomenuo je Jerčić.

Govoreći o planovima za budućnost, Jerčić je najavio sudjelovanje Solista na festivalu u Švicarskoj u veljači, japansku turneju u lipnju 2012., a u planu je, kazao je, i turneja Francuskom u studenome 2012.. Ovoga će prosinca izaći CD snimljen prošle godine s glasovitim španjolskim gitaristom Pepeom Romerom, dodao je.

Izvršna direktorica Zagrebačkih solista Renata Glojnarić govorila je o poslovanju ansambla, napomenuvši da su Zagrebački solisti potpisali ugovor s dvije međunarodne glazbene agencije - u Parizu i Italiji, te najavila inicijativu osnivanja Savjeta Zagrebačkih solista na čelu s generalnim sponzorom Zagrebačkom bankom. 'Riječ je o potpuno novom obliku i pristupu sponzoriranju jedne kulturne ustanove, jedinstvenom u Hrvatskoj', kazala je. 'Ovaj oblik suradnje pridonijet će javnom i transparentnom financiranju naših projekata, osnivačima savjeta osigurati pozitivan publicitet i niz komunikacijskih mogućnosti, a ansamblu sigurnost i stabilnost dugoročnog planiranja projekata', kazala je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više