UMJETNOST NA EKRANU

Vrijeme je za digitalno kolekcionarstvo!

21.11.2011 u 11:43

Bionic
Reading

Ljubitelji umjetnosti dobili su priliku kupiti digitalizirane verzije radova s potpisom svjetski poznatih suvremenih umjetnika te u njima uživati putem svojih mobilnih uređaja, tableta, računala, jednom riječju - gadgeta

Djela svjetski poznatih suvremenih umjetnika mogu se kupiti i downloadati posredstvom ovih dana pokrenute stranice s[edition] i postaviti na mobilne uređaje, tablete, računala ili pak televizore.

Proizvedena su u limitiranim serijama, od 2.000 do 10.000, a cijena pojedinačnog rada kreće se od pet do 500 funti.

Najskuplje među njima, vrijedno 500 funti, djelo je 'For Heaven's Sake' Damiena Hirsta. Riječ je o HD videu koji prikazuje Hirstovu čuvenu lubanju optočenu dijamantima, a izazvalo je i zamjetan interes.

Kolekcionari takvih digitalnih umjetnina ugovorom se obvezuju da neće dijeliti radove te da će poštivati autorska prava. Prilikom kupnje dobivaju Certifikat autentičnosti, s potpisom umjetnika i potvrdom s[editiona].

'Sviđa mi se ideja da djelo ide direktno ljudima po prihvatljivoj cijeni', kazala je britanska umjetnica Tracey Emin, dodavši da smatra da je riječ o novom, uzbudljivom umjetničkom mediju.

Među umjetnicima čija djela se trenutno mogu otkupiti su režiser i fotograf Wim Wenders, Michael Craig-Martin i Shepard Fairey, autor popularnog plakata 'Hope' Baracka Obame.

Robert Norton
, suosnivač projekta s[edition], najavio je da će kolekcionari digitalnih umjetnina dobit i priliku za izlaganje, razmjenu i prodaju umjetnina s drugim kolekcionarima na digitalnoj burzi umjetnina koja će bit pokrenuta u skorije vrijeme.