'RAJNA' ANDREASA GURSKOG

U Christie'su rekordna cijena za fotografiju

11.11.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Fotografija rijeke Rajne suvremenog njemačkog vizualnog umjetnika Andreasa Gurskog postigla je na dražbi u newyorškoj aukcijskoj kući Christie's rekordnu cijenu za jednu fotografiju od 4,3 milijuna dolara, piše u petak britanski BBC

Panoramska fotografija u boji 'Rajna II' iz 1999. pripada ediciji od ukupno šest fotografija različitih veličina. 'Rajna II' je najveća među njima. Ostale se nalaze u nekim od vodećih svjetskih muzeja, uključujući Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, Tate Modern u Londonu, muenchenšku Pinakotheku, te muzej Glenstone u SAD-u.

Postignutom je cijenom daleko nadmašila očekivanih 2,5-3,5 milijuna dolara, te potukla ranije postignut cjenovni rekord od 3,9 milijuna dolara, za koliko je na dražbi također u Christie'su u svibnju prodana fotografija u boji iz 1981. američke fotografkinje Cindy Sherman

Gursky je poznat po fotografijama u boji velikog formata na kojima tematizira arhitekturu i pejzaže. Fotografije Rajne načinio je s određenog mjesta s pogledom na rijeku koja ga, po njegovim riječima, oduvijek fascinira, ali koja 'nije sama po sebi dostatna za fotografiju jer u osnovi predstavlja samo dio slike'.

Ideju o pristupu fotografiranju Rajne, kako je rekao, razmatrao je godinu i pol dana, nakon čega je odlučio fotografije digitalizirati i izbaciti sve što mu na njima smeta.

U Christie'su su istakli da fotografija 'promatrača ne poziva na razmišljanje o određenom mjestu uz rijeku, već na promišljanje o gotovo 'platonskom' idealu prožimanja vodene mase s okolinom'. Identitet kupca nije otkriven.