NEUMJERENI GLAZBENIK

G. F. Händel preminuo zbog prejedanja i alkohola

02.04.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Skladatelj Georg Friedrich Händel imao je ozbiljan problem s prejedanjem i konzumiranjem alkohola, u njegovo vrijeme kontaminiranog olovom, što je naposljetku teško narušilo njegovo zdravlje i dovelo do smrti

Georg Friedrich Händel preminuo je prije 250 godina kao 74-godišnjak nakon što se dvadeset godina borio sa sljepoćom, paralizom i demencijom. Prema istraživanju knjižničara i autora 60 članaka na temu Händela, Davida Huntera, svi njegovi zdravstveni problemi povezani su s prekomjernim uživanjem teške hrane i alkoholnih pića koja su u ono vrijeme bila kontaminirana velikim udjelom olova. Rizik od trovanja olovom bio je veći za bogate budući da su češće bili u prilici konzumirati pića poput vina, piva, ruma i gina.

Iako je poznato iznenađujuće malo detalja o skladateljevu osobnom životu, dokazi s njegovih portreta i opisa suvremenika podržavaju teoriju da je preminuo kao žrtva vlastita načina života.

Autor nekih od najznačajnijih baroknih glazbenih djela za života je bio omražen od onih koji su ga poznavali. Njegov prvi biograf, John Mainwaring, optužio ga je za 'pretjerano ugađanje najnižim porivima'. Händelov odnos prema hrani i piću bio je, najblaže rečeno, opsesivan, prenosi britanski Times. Jednom prilikom u goste je pozvao umjetnika Josepha Goupyja te ga upozorio da mu može ponuditi samo skroman obrok. Usred večere Händel se ispričao i odstupio od stola, a nakon dulje odsutnosti, Goupy ga je pronašao kako u smočnici 'proždire delicije koje nije želio podijeliti s prijateljem'. Nadahnut tim događajem, bijesni umjetnik na portretu ga je naslikao kao krmka okruženog hranom. Zbog prevelike količine pića, Händel se otrovao olovom od čijih je posljedica i skončao 1759. godine.