SUVREMENA UMJETNOST

Pogledajte finaliste nagrade Turner

21.10.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Izložba finalista godišnje nagrade Turner, jedne od najistaknutijih i najprestižnijih nagrada suvremene umjetnosti u Britaniji, otvorena je danas u međunarodnom Centru za suvremenu vizualnu umjetnost Baltic u gradu Gatesheadu u Velikoj Britaniji.

To je ujedno prvi puta da se ta izložba odvija izvan nekog od prostora koji pripadaju muzeju Tate Britain, koji je organizator nagrade.

Ovogodišnji su finalisti škotski umjetnici Karla Black i Martin Boyce, koji se bave skulpturom, vizualna umjetnica Hilary Lloyd, te slikar George Shaw.

Karla Black, umjetnica inovativna pristupa kiparstvu, nominirana je za samostalnu izložbu u berlinskoj galeriji Capitain Petzel te doprinos raznim skupnim izložbama.

Martina Boycea, nominiranog za samostalnu izložbu u galeriji Eva Presenhuber u Zurichu, među finaliste je dovela "snaga njegovih skulpturalnih instalacija koje grabe pozornost posjetitelja posebnom atmosferom i pažljivo odabranim detaljima".

Hilary Lloyd nominirana je za samostalnu izložbu u londonskoj galeriji Raven Row. Lloyd portretira urbani okoliš kombinacijom statičnih i pokretnih slika, zvukova i trodimenzionalnih oblika, predstavljajući zvuk i sliku na način koji dovodi u pitanje i potire tradicionalne promatračke konvencije.

Georgeu Shawu nominaciju je donijela retrospektiva "The Sly and Unseen Day". Riječ je o umjetniku koji svojim slikama duboko osobnim odnosom spram teme i materijala intrigantno koketira s tradicijom.

Svaki od njih će tijekom četiri subote u studenome održati prezentaciju svojih djela.

Utemeljena 1984., nagrada Turner dodjeljuje se svake godine britanskom vizualnom umjetniku mlađem od 50 godina starosti za najbolju izložbu ili drugi oblik izvedbe svojeg djela u godini dana do travnja tekuće godine. Ime je dobila po engleskom romantičnom slikaru J.M.W. Turneru.

O dobitniku nagrade odlučuje nezavisni petočlani žiri, čiji se članovi svake godine mijenjaju, a predsjeda mu trenutni direktor muzeja Tate Britain.

Proglašenju prethodi izložba djela četiriju finalista nagrade čija je svrha u prvome redu predstavljanje nominiranih umjetnika široj publici, budući da se odluka žirija ne temelji na izložbi, već na djelima za koja su umjetnici nominirani.

Tijekom proteklih desetljeća, nagrada Turner odigrala je značajnu ulogu u poticanju rasprave o vizualnoj umjetnosti kao umjetničkoj kategoriji, te rastu interesa javnosti za suvremenu britansku umjetnost.

Nagradni fond u visini 40 tisuća funta dijeli se na četvero finalista na način da pobjednik dobija 25 tisuća funta, te ostalo troje po pet tisuća funta.

Izložba je otvorena do 8. siječnja 2012., a ime ovogodišnjeg dobitnika bit će priopćeno na posebnom događaju u prosincu ove godine.