Kulturmiks FESTIVAL U SLATINI

Otvoreni Dani Milka Kelemena

  • Autor: Vinco Gazdik
  • 13.10.2011 13:39:10
  • 13.10.2011 12:59:57

Prigodnom izložbom umjetničkih radova Seadete Midžić u slatinskom Zavičajnom muzeju, a zatim i koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a u Pučkom otvorenom učilištu u Slatini, počeo je 17. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena

Vinco Gazdik
Ministar Jasen Mesić na otvorenju
Festival je otvorio ministar kulture Jasen Mesić, gostujući u Slatini kao izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor, pokroviteljice Festivala.

'Ovaj je festival pravi primjer kulturne decentralizacije, saživio je s malom sredinom, a ona se, zauzvrat, njime identificira. Kelemenova uloga je uistinu velika jer je, između ostalog, otvorio prostor različitim glazbenim izričajima', rekao je Mesić. Potom je citiravši Kelemena, rekao da ne postoje veliki i mali gradovi, mali i veliki kulturni centri.

Slatinčanin Milko Kelemen, najpoznatiji hrvatski skladatelj avangardne glazbe, glazbenik svjetske reputacije te osnivač Zagrebačkog muzičkog biennala ovih dana ujedno slavi i svoj 87. Rođendan. Zbog zdravstvenih razloga ni ove godine nije prisustvovao otvorenju festivala posvećenog njegovu imenu.

Festival koji već sedamnaesti put zaredom organizira udruga Dani Milka Kelemena danas će biti nastavljen prigodnim predavanjem u Zavičajnom muzeju s početkom u 14 sati, a u Domu kulture uslijediti plesna predstava 'Moji susjedi' Ryuzoa Fukuhare iz Japana i Martine Štirn iz Slovenije.

Dani Milka Kelemena trajat će do subote 15. listopada, međutim, dio programa bit će održan u Virovitici 14. listopada te na Prisavlju u Zagrebu 16. listopada.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još