Kulturmiks CARSTVO U BRAZILU

Multimilijarder gradi Disneyland za ljubitelje umjetnosti

  • Autor: S. F.
  • 12.10.2011 10:44:47
  • 12.10.2011 8:00:00

Brazilski multimilijarder Bernardo Paz planira izgraditi 'Disneyland' za ljubitelje umjetnosti u okolici svog Instituta za suvremenu umjetnost Inhotim, jedne od najoriginalnijih umjetničkih destinacija u Južnoj Americi, ako ne i svijetu

Koncept  Inhotima osmislio je Bernardo Paz još sredinom osamdesetih prošlog stoljeća kada je kupio golemo imanje u gradiću Brumadinhu u brazilskoj državi Minas Gerais.

Uređenju goleme zelene površine koja se prostire na više od 3.000 hektara doprinio je svestrani umjetnik poznat po uređenju eksterijera, Roberto Burle Marx. Otada je projekt iz godine u godinu rastao.

Nakon 2000. djelovao je kao neprofitni muzej smješten usred dvorišta s izobiljem rijetkih biljnih vrsti. Godine 2006. otvoren je za javnost i ubrzo postao svjetski slavan te danas godišnje broji više od 300.000 posjeta.

Trenutačno je izloženo stotinjak djela, stalni postav te izložbe koje gostuju u četiri galerije. Brojna djela postavljena su na otvorenom, u šumi, na vrhu planine i bazenima.
Inhotim danas raspolaže djelima poznatih brazilskih suvremenih umjetnika poput Cilda Meirelesa, Hélia Oiticica, Adriane Varejão te svjetski poznatih Douga Aitkena, Dominique Gonzalez-Foerster i Stevea McQueena, a prema najavama dogodine će biti izgrađen i paviljon s radovima britanskog umjetnika indijskog podrijetla Anisha Kapoora.

No to nije jedina novost. Paz, koji se obogatio trgujući sirovim željezom, planira realizirati ambiciozan cilj i stvoriti Disneyland za ljubitelje umjetnosti. Medijima je otkrio da u blizini Inhotima planira izgraditi čak 10 luksuznih hotela, restoran koji će voditi poznati brazilski kuhar Alex Atala, kazalište i konferencijski centar.

'Želim stvoriti mjesto gdje će ljudi stvarati bez žurbe, živjeti okruženi zelenilom, zabavljati se i pronaći nadahnuće', kazao je brazilski milijarder dodavši da će njegovo carstvo biti nešto poput Disneylanda koji je počeo kao park te se kasnije proširio.

Gradnja hotela započet će sljedeće godine uz arhitekta Freuza Zechmesitera, a sve koji smatraju da je projekt namijenjen samo za posjetitelje nešto dubljeg džepa, Paz demantira izjavivši da su mu ciljana publika studenti, mladi umjetnici i poklonici umjetnosti te da će sadržaji biti dostupni svima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još