ARHITEKTURA I URBANIZAM

Nedovršene modernizacije u Splitu

07.10.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Nakon Zagreba, Skopja i Beograda, u Splitu će se ovaj vikend, 7. i 8. listopada, u Domu mladih održati četvrta u nizu konferencija istraživačkog projekta 'Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama'. Na splitskoj konferenciji poseban će naglasak biti stavljen na povijest izgradnje i urbanizma na Jadranskoj obali

Udruženje hrvatskih arhitekata organizira u Splitu konferenciju 'Prostori nedovršenih modernizacija: akcije i reakcije', četvrtu u nizu konferencija dvogodišnjeg (2010. – 2012.) međunarodnog istraživačkog projekta Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama. Projekt istražuje proizvodnju izgrađenog okoliša unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta socijalističke Jugoslavije te refleksije tih procesa na području današnjih nezavisnih država nakon njezinog raspada.

Nakon konferencija u Zagrebu, Skoplju i Beogradu, sudionici projekta u Splitu predstavit će i objediniti rezultate svojih dosadašnjih istraživanja u očekivanju završne izložbe projekta u Mariboru u veljači 2012. Četrnaest istraživanja koja se provode u sklopu projekta okupilo je preko trideset istraživača sa prostora bivše Jugoslavije koji su kroz širok raspon tema nastojali raspoznati i kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele i procese koji su predstavljali kulturni i socijalni doprinos modernizacijskim procesima, te preispitati načine na koji se naslijeđe modernizacije nastavilo razvijati ili dekonstruirati u tranzicijskim i posttranzicijskim okolnostima.

Kao i sve dosadašnje konferencije, i ova će posvetiti svoj značajan dio povijesti lokalne gradnje. Splitska konferencija će se pritom fokusirati na povijest izgradnje i planiranja na Jadranskoj obali, pa će se održati dva javna intervjua s arhitektima i urbanistima koji su za vrijeme bivše Jugoslavije sudjelovali u planiranju i projektiranju različitih zadataka na jadranskoj obali: od stanovanja, preko velikih javnih projekata do turističke infrastrukture. Javni intervju sa Vladimirom Bracom Mušićem i Dinkom Kovačićem predstavit će protagoniste jednog od najinteresantnijih urbanih zahvata u Hrvatskoj u periodu socijalizma: projekta Splita 3. Razgovarat će se o planerskim premisama, načinima njihove primjene unutar društvenog konteksta socijalizma, općoj recepciji modernih urbanističkih akcija te o situaciji nakon raspada bivše države i današnjoj sudbini urbanizma. Javni intervju s Matijom Salajem i Silvijem Novakom (studio 3LHD) tematizirat će turističku izgradnju i planiranje kao generatore ekonomskog, ali i urbanog razvoja koji su obilježili modernizaciju obale i utjecali te još uvijek utječu na cjelokupnu društvenu dinamiku obalne regije. Razgovarat će se o dosezima turističke arhitekture nekad i danas, o okolnostima gradnje te o, možda idealističkoj, pomisli da turistički kompleksi ne budu zatvorene enklave, nego otvoreni integralni dio urbanog prostora što je danas goruća tema.

Kao dio konferencije otvorit će se i dvije izložbe. Izložba fotografija Kadrovi nedovršenih modernizacija austrijskog fotografa Wolfganga Thalera predstavlja 80 fotografija arhitekture socijalističkog perioda s prostora bivše Jugoslavije. Njegov rad svjedočanstvo je o specifičnim arhitektonskim kulturama zemalja bivše Jugoslavije, o uvjerljivosti i elokvenciji različitih arhitektonskih jezika koji su se razvili na razmjerno malom i heterogenom teritoriju kao posljedica općih modernizacijskih procesa, ali i individualnih poetika. Izložba je razmjerno širok te sasvim subjektivni pogled na uzbudljiv i iznimno bogat korpus moderne i post-moderne arhitekture prostora bivše Jugoslavije koji još nije cjelovitije prikazan niti sustavno obrađen.

Izložba Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma predstavlja 14 istraživanja koja su okosnica projekta te koja pokušavaju odgovoriti na pitanja: Kakve je prostore proizvela socijalistička modernizacija nekadašnje Jugoslavije? Što se s tim prostorima dogodilo i događa od raspada zajedničke države i nestanka socijalističkog sistema? Fokus izložbe je na fizičkom prostoru — dakle, na proizvodnji gradova kao jednom od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije — te na ulozi koju su arhitektura i urbanizam imali u toj proizvodnji.