SIMBOLI LUKSUZA

Remek djela zlatarstva u MUO-u

06.10.2011 u 10:02

Bionic
Reading

Izložba 'Simboli luksuza - Remek djela zlatarstva iz zbirke Thyssen-Bornemisza', koja će biti otvorena 12. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), predstavit će 39 vrhunskih primjeraka većinom njemačkog profanog zlatarstva iz razdoblja od 15. do 18. stoljeća.

To je jedna od najvrednijih i najznačajnijih izložbi primijenjenih umjetnosti održanih posljednjih desetljeća u Hrvatskoj, ocjenjuje organizator izložbe Muzej za umjetnost i obrt u suradnji sa zbirkom Thyssen-Bornemisza.

Domaća će publika upoznati vrhunske radove nuernberških i augsburških zlatara 16. i 17. stoljeća - Hansa Pezolta, Melchiora Gelba, Veita I. Mohringera, Heinricha Strauba, Martina Rehleina i drugih.

U izložbu je uključen i primjerak vrča s poklopcem iz kruga Wenzela Jamnitzera, a obuhvatit će i vrhunski reprezentativan primjerak toaletnog pribora izvedenog oko 1750. koji je na neki način i izložba u izložbi jer obuhvaća 66 dijelova pribora za toaletu i doručak od pozlaćenog srebra, virtuoznih radova augsburških majstora izvedenih u stilu rokokoa, kombiniranih s dijelovima od meissenskog porculana.

Odabrani eksponati profanog su karaktera i rizničke kvalitete koji potječu iz Kolekcije Thyssen-Bornemisza, utemeljitelja Baruna Heinricha Thyssen-Bornemisza, a koji su danas u posjedu Francesce von Habsburg.

Izložba će biti otvorena do veljače 2012. a njezina kustosica je Arijana Koprčina, voditeljica zbirke metala MUO koja je i autorica tekstova u pratećem katalogu.

'Zbirka Thyssen-Bornemisza jedna je od najznačajnijih privatnih kolekcija europskog zlatarstva. Odabrani izbor eksponata za zagrebačku izložbu uvodi nas u povijest luksuznih predmeta od plemenitih matala nastalih pretežno na prostoru njemačkih zemalja od 15. do 18. stoljeća, od gotike do klasicizma', piše Koprčina. Osim što je riječ o najkvalitetnijim umjetničkim i majstorskim izvedbama u plemenitim materijalima, Koprčina navodi da je ono što tu kolekciju smješta u fokus povijesnih istraživanja iznova probuđen interes za valorizaciju renesansne i barokne zlatarske produkcije.