MUZEJ GRADA SPLITA

Predstavljen Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke

06.10.2011 u 08:49

Bionic
Reading

Kao dio događanja u okviru konferencije o upravljanju i sigurnosti u muzejskim ustanovama koja je u tijeku ovih dana u Splitu, u Muzeju grada Splita je u utorak 4. listopada održana promocija prvog cjelovitog Vodiča kroz hrvatske muzeje i zbirke u izdanju Muzejskog dokumentacijskog centra

Vodič su sudionicima konferencije i građanima Splita predstavili Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, Elvira Šarić Kostić, ravnateljica Muzeja grada Splita, Joško Belamarić, voditelj Centra Cvito Fisković Instituta za povijest umjetnosti, i Višnja Zgaga, glavna urednica vodiča.

Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke izdao je Muzejski dokumentacijski centar. Uz glavnu urednicu Višnju Zgagu, u projektu su sudjelovali Markita Franulić, Tea Rihtar, Želimir Laszlo, Doroteja Živčec, Vladimira Pavić, Snježana Radovanlija Mileusnić, Denis Bučar i Iva Validžija

Andro Krstulović Opara i Joško Belamarić istaknuli su važnost opsežnog izdanja koje udovoljava visokim standardima i konačno na jednom mjestu objedinjuje sve informacije o muzejskim ustanovama u Hrvatskoj. U vodiču je sustavno kataloški obrađeno i prezentirano 265 muzeja, zbirki i stalnih izložbi te 36 zbirki vjerskih zajednica podijeljenih prema regijama, uz pregledne zemljopisne karte i popise muzeja prema gradovima.

Urednica Višnja Zgaga rekla je da očekuje velik uspjeh vodiča koji će biti nezaobilazan za zainteresirane posjetitelje. Napomenula je da su od oko 1,5 milijuna posjetitelja muzeja svake godine dvije trećine domaći posjetitelji, a tek trećina strani gosti. U vodiču je uz tlocrte, ilustracije i fotografije navedena adresa svake muzejske institucije, radno vrijeme, kontakt, cijene ulaznice, upute za lakše pronalaženje muzeja, informacije o parkingu, mrežna adresa i informacija o stručnom vođenju.

Bogato ilustrirani naslov koji sadrži ukupno 596 stranica uvršten je na izložbu Book Art International koja se održava u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu od 12. do 16. listopada 2011. i naći će se na izložbi 'Best designed books all over the world' koja će se u ožujku iduće godine održati u Leipzigu. Nakon sajma izdanje će postati dio fundusa German Book and Type Museuma, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).