Kulturmiks GRAFIČKI BIJENALE

Najveći odaziv umjetnika na petom Splitgraphicu

U Staroj gradskoj vijećnici na splitskoj Pjaci otvara se peti jubilarni Splitgraphic: Međunarodni grafički bijenale u četvrtak 6. listopada. Bijenale u svom petom izdanju počinje skupnom izložbom autora, a 2. studenog u istoj galeriji će izlagati poseban gost Hugo Besard, višestruko nagrađivani belgijski grafičar

Prvi Splitgraphic održan je 2003. godine i otada na izložbama sudjeluju relevantni domaći autori i ponajbolji svjetski grafičari. Grafički bijenale, koji je i jedina međunarodna likovna manifestacija u Splitu, neospornom kvalitetom nametnuo se u posljednjem desetljeću. Dovoljno je spomenuti samo neke od autora koji su samostalno izlagali u okviru bijenala, kao što su Dušan Džamonja, Vasko Lipovac, Masahiro Fukuda, Brita Weglin, Ivan Kožarić, Mirko Ilić, Nikola Skokandić i Miroslav Šutej.

Marina Majić, koja je ove godine koordinator bijenala, naglašava da je peti Splitgraphic, za razliku od prethodna četiri, oslobođen koncepcije kustosa. 'Poštovali smo suverenitet umjetnika kao primarnog proizvođača likovnog djela. Konceptom bez koncepta ne želimo stvarati kontekst ili sugerirati publici što treba gledati te tako definirati umjetničku produkciju. Želimo prije svega predstaviti kvalitetnu autorsku grafiku', rekla nam je Majić.

Novost na Splitgraphicu je i mogućnost online prijave na bijenale, što je rezultiralo najvećim odazivom umjetnika dosad, a ukupno je bilo 205 prijava. Nakon prvog Splitgraphica 2003, na kojem je programska tema bila Dioklecijanova palača kao motiv koji spaja Split sa slavnom grafičkom prošlošću grada i radom Roberta Adama, peti bijenale, sudeći po najavama, otišao je korak dalje. Poseban akcent treba staviti na izložbu Huga Besarda iz Belgije, iznimnog grafičara koji je već izlagao na Splitgraphicu i koji je u svom radu na zanimljiv način spojio tradiciju grafičkog zanata, likovnu tradiciju svog zavičaja i suvremeni likovni rukopis.

Kao posebnost bijenala treba istaknuti i dinamičnost odabira različitih lokacija za izložbe, pa je Splitgraphic u pet manifestacija ostavio traga u svim izložbenim prostorima, galerijama i muzejima u Splitu, od Stare gradske vijećnice, galerije Loggia, galerije Emanuela Vidovića do Muzeja grada i Etnografskog muzeja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još