SURF ART

MoMa napokon spremna za De Kooninga

05.10.2011 u 10:20

Bionic
Reading

U njujorškoj MoMi održava se prva velika retrospektiva Willema de Kooninga, jednog od najnaprednijih umjetnika 20. stoljeća, što donosimo kao preporuku za gledanje, makar pred računalom, jer muzej nudi pregršt odličnih fotografija radova

Na izložbi je predstavljen cjelokupan opus Willema de Kooninga (1904-1997) nastao tijekom njegove karijere duge sedam desetljeća. Upravo zbog činjenice da ga je bilo teško ukalupiti i smjestiti u jedan pravac, umjetnik rođen u Rotterdamu veći je dio života bio nedovoljno afirmiran.

Prva De Kooningova velika retrospektiva u MoMi na jednom mjestu okuplja njegove radove pretežno nastale u ranoj fazi, prije nego što se 1926. iz Nizozemske doselio u SAD, kao i zanimljive apstrakcije iz zrele i završne faze njegova stvaralaštva.

De Kooning je u SAD-u bio pod značajnim utjecajem apstraktnog ekspresionizma i prepoznat je kao jedan od njegovih utemeljitelja i vodećih promicatelja.

U razdoblju između 1946. i 1950, prvotno zbog nedostataka novca za kupnju pigmenta, stvorio je seriju crno-bijelih radova, a nebojama se vratio i sedamdesetih. Godine 1950. zajedno sa 16 kolega slikara, koji su njegovali sličan apstraktni izraz, uputio je otvoreno pismo njujorškom muzeju Metropolitan zbog 'neprijateljstva i zanemarivanja napredne umjetnosti'.

Zaštitni znak De Kooningova stvaralaštva je složena kompozicija, dvojnost pozadine i prvog plana. Često bi se pozadina figure preklapala s drugim likovima, stavljajući se tako u centar. Kolažni pristup slikama vuče korijene u njegovu bavljenju komercijalnim dizajnom kojim se bavio prvih godina u SAD-u.

Među 200 slika izloženih u MoMi su i najpoznatija De Kooningova djela: 'Ružičasti anđeli' iz 1945, 'Iskapanje' iz 1950. i proslavljena serija 'Žene', nastala u srednjoj fazi njegova stvaralaštva.

Svi koji neće imati prilike uživo pogledati šaroliki umjetnikov opus mogu to učiniti na interaktivnim stranicama muzeja, na kojima je temeljito, tematski i kronološki, predstavljen njegov rad. Izložba Willema de Kooninga u New Yorku traje sve do 9. siječnja 2012.