Kulturmiks SVEČANA ZAVRŠNICA FESTIVALA

Proglašeni laureati 41. varaždinskih baroknih večeri

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici dodijeljene su festivalske nagrade najboljima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima

Nagrada 'Ivan Lukačić' za muzikološki rad koji bitno pridonosi istraživanju hrvatske glazbene baštine dodijeljena je Enniu Stipčeviću, i to za istraživanje i pripremu za prvu suvremenu izvedbu Mise u D-duru Carla Antonija Naglija, koju su 27. rujna u franjevačkoj crkvi pod ravnanjem Saše Britvića izveli Hrvatski barokni ansambl, Zbor 'Ivan Filipović' i solisti Martina Klarić, Ivana Garaj-Korpar, Helena Lucić i Alen Ruško. Nagrada 'Ivan Lukačić' za najviši izvođački domet ansambla ove je godine pripala Venecijanskome Baroknom Consortu za koncert 'Večer Antonija Vivaldija' u varaždinskoj katedrali 30. rujna.

Nagradu 'Jurica Murai' za najbolju interpretaciju osvojio je violončelist Krešimir Lazar za koncert 'Prvih 100 godina violončela' koji je izveo na baroknom violončelu s čembalistom Krešimirom Hasom u crkvi sv. Nikole 25. rujna, a nagradu 'Kantor', koju dodjeljuje 'Vjesnik' za najbolju izvedbu djela Johanna Sebastiana Bacha, dobili su izvođači iz ovogodišnje zemlje partnera festivala – Poljske. Osvojio ju je Vroclavski filharmonijski zbor, koji djeluje pod ravnanjem Agnieszke Franków-Żelazny, i to za izvedbu Bachovih moteta na koncertu 24. rujna u varaždinskoj katedrali.

O dobitnicima nagrada 'Ivan Lukačić', 'Jurica Murai' i 'Kantor' odlučivao je ocjenjivački sud u kojem su bile njegova predsjednica Zdenka Weber i članice - profesorice varaždinske Glazbene škole - dirigentica Dada Ruža i muzikologinja Nataša Maričić.

'U sklopu 41. varaždinskih baroknih večeri održano je mnogo odličnih koncerata, no odluku o laureatima ovogodišnjeg festivala žiri je donio jednoglasno', rekla je Zdenka Weber.

Dodjelom festivalskih nagrada završio je službeni dio 41. varaždinskih baroknih večeri, koje se zatvaraju sutra koncertom Varaždinskog komornog orkestra i nagrađivanih učenika varaždinske Glazbene škole u katedrali od 19 sati.

'Ovogodišnje su Varaždinske barokne večeri bile fantastične i na visokom europskom nivou. Nakon sutrašnjega, posljednjeg koncerta u Varaždinu slijedi još nekoliko koncerata u inozemstvu, a već sljedećeg tjedna počet će pripreme za 42. barokne večeri kojima bi zemlja partner trebala biti Austrija', rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još