Kulturmiks MICHAEL MOORE:

Smrtni grijeh pohlepe nagriza Amerikance

Predavaonica Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, ukrašena slikama koje simboliziraju moral, vjeru i patriotizam, ponudila je sinoć idealnu scenografiju za predavanje Michaela Moorea o 'smrtnom grijehu' pohlepe koji, po njemu, nagriza Amerikance

Američki redatelj predstavio je svoje najnovije djelo, memoare 'Here comes Trouble' (Stižu problemi), pred studentima jezuitskog sveučililšta Georgetown, elitne ustanove utemeljene 1789. godine.

'Mi Amerikanci dopustili smo maloj skupini osoba da postanu stručnjaci za jedan od sedam smrtnih grijeha', kazao je on. 'A taj je grijeh, naravno, pohlepa.'

Šezdesetih i sedamdesetih godina, objašnjava Michael Moore, uzevši za primjer vlastito djetinjstvo u Flintu, gradu u američkoj saveznoj državi Michigan poznatoj po automobilskoj industriji, bogati su plaćali visoke poreze, ali su živjeli vrlo udobno, dok su manje bogati imali stan, besplatno obrazovanje i sigurnost zaposlenja.

Treba reći da danas više nije tako, tvrdi redatelj filmova 'Ludi za oružjem', dobitnik Oscara 2003. za najbolji dokumentarac, i 'Fahrenheit 9/11', za koji je dobio Zlatnu palmu u Cannesu 2004. godine.

'Što se moglo dogoditi tijekom zadnjih trideset godina a da pomislimo da radimo nešto dobro stvarajući društvo koje proizvodi toliko bijede?' upitao se on podsjećajući da 46,2 milijuna Amerikanaca živi u 'siromaštvu'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još