Kulturmiks OPUŠTANJE POD ZEMLJOM

Biste li predahnuli u podzemnom parku?

  • Autor: S. F.
  • 30.9.2011 14:39:26
  • 30.9.2011 13:28:38

Urbani planeri New Yorka, suočeni sa stalnom potrebom za parkovima, došli su na ideju kako riješiti problem te odgovor potražili u podzemlju

Najveći grad SAD-a s više od osam milijuna stanovnika u stalnoj je potrazi za prostorima javne namjene koji bi ljudima omogućili opuštanje, provođenje vremena u prirodi i druženje na otvorenom. U nedostatku novih zelenih površina, James Ramsey, Dan Barasch i R. Boykin Curry IV rješenje su potražili pod zemljom, i to u napuštenu prostoru pod Lower East Sideom.

Prostor u podzemlju njujorške četvrti Lower East Side nekada je bio u funkciji željezničke stanice, no više od 60 godina stoji napušten.

U sklopu projekta Delancey Underground nekadašnja podzemna stanica trebala bi dobiti posve novi izgled i namjenu, prenosi Weburbanist. Iako ideja u podzemnom parku mnogima ne zvuči suviše privlačno, kreatori projekta nude kreativna rješenja.

Nedostatak svjetlosti planiraju riješiti uvođenjem napredne solarne tehnologije koja se sastoji od optičkih vlakana i sustava površinskih prozora. To će dosad mračan prostor pretvoriti u svijetao te omogućiti rast biljaka i u park dovesti i životinje.

Iako je projekt prenamjene napuštenog podzemnog prostora već predložen i odbijen od strane gradskih čelnika u prošlosti, ovoga puta trebao bi biti realiziran uz pomoć privatnih donatora.

Nadu u uspjeh ovoga projekta ponudio je primjer nedavno otvorenog parka High Line također izniklog na prostoru nekadašnje željezničke stanice koji je postao iznimno popularan kod Njujorčana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još