Kulturmiks VRHUNSKI DOGAĐAJ

Restaurirani 'Metropolis' uz orkestar u Lisinskom

  • Autor: tportal.hr
  • 30.9.2011 12:16:40
  • 30.9.2011 11:04:35

Zagrebačka publika imat će jedinstvenu priliku pogledati restauriranu verziju klasika njemačke kinematografije uživo praćenu glazbom dvaju orkestara, kako i priliči projekciji filma čiji je budžet iznosio čak pet milijuna maraka u Weimarskoj Republici

Premijerno izveden u Berlinu 1927. godine, film 'Metropolis' Frizta Langa (1890–1976) trajao je oko tri sata, da bi kasnije radi lakše distribucije bio skraćivan te su neke scene prve verzije bespovratno izgubljene.

Najskuplji film tadašnje njemačke kinematografije u velikom se stilu vraća na filmska platna u Berlinu 2010. nakon što je dulja verzija pronađena u Buenos Airesu te restaurirana u verziju od 145 minuta. Ona će biti prikazana i u Zagrebu u ponedjeljak, 3. listopada, u 20 sati u dvorani Varoslav Lisinski, što predstavlja vrhunski kulturni događaj.

Film će biti praćen glazbom Langovog suradnika i poznatog skladatelja glazbe za nijeme filmove u tadašnjoj Njemačkoj Gottfrieda Huppertza, a glazbu izvode Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i Njemački filmski orkestar Babelsberg.

Scenarij za 'Metropolis' napisali su Fritz Lang i njegova supruga Thea von Harbou, a stvaranje filma trajalo je godinu i pol. Radnja je smještena u budućnost u futuristički grad Metropolis. Tematizira sukob dviju društvenih klasa, radničke i vladajuće. Film je uvršten na UNESCO-ovu listu dokumentacijske baštine i uzima se za jedan od prvih znanstveno-fantastičnih naslova.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još