'OD KIPA DO ISPOVJEDI'

Intimna izložba hrvatskih umjetnika u Klovićevima

30.09.2011 u 10:42

Bionic
Reading

U galeriji Klovićevi dvori svečano je otvorena izložba 'Od kipa do ispovijedi, autoportret - autobiografija' koja kroz više od stotinu djela brojnih hrvatskih tradicionalnih i suvremenih umjetnika tematizita autoportret kao oblik autobiografske ispovijesti

'Željeli smo napraviti izložbu od nečega što nije previše eksploatirano, već toliko puta viđeno, a intimno je posljednje pribježište individualizma, jedino što je doista autentično', kazao je autor koncepcije izložbe Ivo Šimat Banov.

Izložbu, tako, čine brojni radovi koji do sada nisu viđeni, ili oni koji su napravljeni upravo za nju. Takav su primjer, ističe Šimat Banov, performansi 'Mogućnost otpora' sisačkog umjetnika Marijana Crtalića i "Metamorfoza" zagrebačke umjetnice Vlaste Žanić, kojima je izložba otvorena.

Pažnja izložbe usmjerena je na autobiografsko, odnosno, na autoportret kao životopis ili životopis kao autoportret a njezin je kriterij, kako je pojasnio Šimat Banov, ispovjedna forma kao oblik istraživanja intime umjetnika.

Rezultat tog istraživanja intimna je ispovjedna izložba autobiografskih svjedočenja 34 tradicionalnih i suvremenih hrvatskih umjetnika, od serije autoportreta velikih hrvatskih kipara Ivana Meštrovića i Ivana Kožarića, preko nekih manje poznatih radova Koste Angelija Radovanija i Dušana Džamonje, do suvremenih autora čija intima progovara u multimedijskom obliku.

Kao svojevrsni moto izložbe Šimat Banov je naveo 'Školicu' Ivana Fijolića, koja nas uvodi u izložbu a predstavlja umjetnikov privatni obračun s društvom i simbolični prikaz umjetnikova života i smrti, dok bi se njezinim zaštitnim znakom, kako je kazao, mogao nazvati izložak 'Iscurio' Ratka Petrića, koji simbolično govori o iščeznuću egzistencije.

Koautor izložbe je Dalibor Prančević a kustosica Liljana Velkovski. Izložba je otvorena do 30. studenog.