Kulturmiks IZLOŽBA U NEW YORKU

Predstavljanje popularne kulture Jugoslavije

  • Autor: tportal.hr
  • 13.5.2014 18:31:40
  • 29.9.2011 15:40:00

Izložba 'Tune in Screening: Psychedelic Moving Images from Socialist Yugoslavia' bit će otvorena 2. listopada u galeriji Stephan Stoyanov u New Yorku

Izložba 'Tune in Screening' usmjerena je na filmsku produkciju i popularnu glazbu Jugoslavije od sredine 60-ih od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća. U sklopu izložbe njujorškoj publici bit će predstavljeni različiti materijali, od eksperimentalnih filmova do rock glazbe koja pokazuje kako se Zapad odrazio i kolik je utjecaj imao na jedno socijalističko društvo.

Koliko god je državni aparat poticao neke od međunarodno priznatih umjetničkih manifestacija poput BITEFA i Novih tendencija, s druge je strane vršena represija u vidu cenzure nepoćudnih filmova te pokušaja predstavljanja zapadnjačke demokracije.

Iz takve su atmosfere proizašla neka od najzanimljivijih razdoblja kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Bit će predstavljeni filmovi Vladimira Peteka, Marjana Cigliča i Naška Križnara i Marka Pogačnika, Ivana Martinca, Miroslava Mikuljana i drugih, snimke performansa Marine Abramovič te glazba Josipe Lisac, grupe Indexi i brojnih drugih. Kustos izložbe je Branko Franceschi.

Izložba je otvorena do 30. listopada 2011.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još