ONLINE PROUČAVANJE

Svici s Mrtvog mora prvi put na internetu

27.09.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Dvije tisuće godina nakon što su napisani i nekoliko desetljeća nakon što su pronađeni, Svici s Mrtvog mora prvi put su dostupni putem interneta

Na internetu je zasad dostupno pet najvažnijih svitaka, a cilj je projekta Izraelskog nacionalnog muzeja i Googlea uskoro povećati online mogućnosti. Među svicima koji su dostupni putem interneta je biblijska knjiga proroka Izajie i Hramski svitak, prenosi Bloomberg.

Dugo godina Izraelski nacionalni muzej primao je kritike zbog toga što su svici bili dostupni za proučavanje samo uskom krugu znanstvenika. Originali su pohranjeni u strogo zaštićenoj građevini u Jeruzalemu, projektiranoj isključivo za svitke. Za ulazak u nju potrebna su tri ključa, elektronska kartica i poznavanje sigurnosnog koda. Projekt digitalizacije svima zainteresiranima pružio je mogućnost da prouče svitke kroz slike visoke rezolucije i tekst preveden na engleski.

Izraelski znanstvenici svitke su otkupili od beduinskih pastira. Oni su ih pronašli između 1947. i 1956. u 11 spilja u okolici Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Qumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Smatraju se jednim od najznačajnijih arheoloških otkrića 20. stoljeća. Sadrže kopije biblijskih dokumenata napisanih prije više od 2000. godina, a pronađeno ih je oko devet stotina. Pisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, i to većinom na pergamentu, zbog čega su prilično krhki i njihova digitalizacija omogućit će lakše proučavanje bez rizika od oštećenja.

Digitalizacija vrijednih spisa obavljena je u suradnji s bivšim znanstvenicima NASA-e, a za to je korištena kamera vrijedna 250.000 dolara koja omogućava proučavanje znakova nevidljivih golim okom.