DEKOCENTRACIJA ZA VJERNIKE

Rimska božica ponovno u toplesu

21.09.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Nakon što je stoljećima stajala diskretno zamaskirana odjećom, statui božice Abundantije ovih je dana vraćen prvotni izgled te su otkrivene njezine gole grudi

Statua Abundantije, rimske božice izobilja i sreće, pronađena je u crkvi u Bristolu, a ovih joj je dana vraćen prvobitni izgled. Nakon što je stoljećima stajala pokrivena torza, njezine grudi ponovno su gole, kao što je njezin kreator, nepoznati umjetnik to i zamislio, piše Guardian.

Statua je stigla u Veliku Britaniju oko 17. stoljeća, a pronađena je u crkvi u Bristolu u kojoj je John Wesley, svećenik i utemeljitelj  evangelističke metodističke crkve, održavao obrede.

Budući da je originalna verzija skulpture imala gole grudi, što je dekoncentriralo Wesleyja i njegove sljedbenike, ogrnuta je pristojnijim ruhom pod kojim se skrivala stoljećima.

Restaurator Andrew Ziminski kazao je da su vidljivi nanosi boje preko njezinih grudi, koji su uspješno uklonjeni bez oštećenja statue. Iako sam Wesley nije bio puritanac, možda su negodovanja vjernika utjecala na 'odijevanje' božice, dodaje Ziminski.