Kulturmiks BAROKNE VEČERI

Unatoč krizi, izvrstan program u Varaždinu

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija za novinare uoči otvaranja 41. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u 23.rujna

Uz veliku pomoć ovogodišnje zemlje partnera Festivala, republike Poljske, prema riječima ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića pripremljen je izvrstan program namijenjen ljubiteljima barokne glazbe i osiguran dolazak poznatih glazbenika iz Poljske.

U Varaždin će stići i drugi orkestri i ansambli poput londonskog The King's consorta, kao i izvrsni glazbenici Rebaroque, jednog od vodećih švedskih baroknih ansambala, Venecijanskog baroknog orkestra, a posebna će glazbena poslastica biti koncert posvećen 150 obljetnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na kojem će Hrvatski barokni ansambl, zbor Ivan Filipović i solisti izvesti Misu Carla Antonija Naglia, čija je partitura pronađena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu i nakon petogodišnje restauracije partitura i predanog rada na istraživanju dr. sc. Ennija Stipćevića bit će izvedena publici Varaždinskih baroknih večeri.

'Unatoč krizi, program Festivala nije izgubio na kvaliteti i ostao je na visokoj razini', naglasio je Bobić. Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan pohvalio je razrađenu programsku orijentaciju varaždinskog festivala, njegovu odličnu pripremljenosti i sinegriju između ravnatelja festival Davora Bobića i Koncertnog ureda, kao izvršnog organizatora, a suradnja s drugim gradovima i zemljama partnerima dokaz je kako se umjetnost može razvijati.

Ravnatelj Šestan najavio je i za iduću godinu izmjenu pravilnika o organiziranju festivala od nacionalnog značaja, čiji će potpisnici biti Ministarstvo kulture, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a koji bi donio i veću financijsku sigurnost festivalu kako bi njegovi organizatori znali s koliko novca raspolažu i tko ga osigurava.

O dobitnicima festivalskih nagrada Jurica Murai i Ivan Lukačić odlučivat će ove godine tročlani žiri na čijem čelu je ugledna muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber, a članice Dada Ruža i Nataša Maričić.

Prema riječima Raymonda Rojnika, ravnatelja Koncertnog ureda Varaždin, izvršnog organizatora VBV-a prodaja ulaznica ide izvrsno. Festival i ove godine surađuje s partnerskim festivalom iz Samobora, Samoborskom glazbenom jeseni pa će tako The King's consort uz Varaždin nastupiti i u Samoboru.

Svečanost otvorenja 41. Varaždinskih baroknih večeri počinje u petak, svečanim koncertom u Katedrali na kojem nastupaju Vroclavski barokni orkestar i Vroclavski filharmonijski zbor, nakon čega će biti upriličeni vatromet sa Starog grada i utrka krinolina ulicama varaždinske povijesne jezgre.

I ovogodišnji festival obilovat će brojnim popratnim programima, od izložbe fotografija Magični Krakow do izložbe cvijeća, seminara u Glazbenoj školi i promocije nosača zvuka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još