PEN

Novinarka i redateljica Nelofer Pazira u Zagrebu

19.09.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Hrvatski P.E.N. Centar i Veleposlanstvo Kanade organiziraju okrugli stol na kojem će sudjelovati Nelofer Pazira, kanadska novinarka, književnica i redateljica afganistanskog porijekla koja će s gošćama govoriti na temi 'Political and Human Rights Issues: Literary and Journalistic Style' u ponedjeljak, 19. rujna 2011. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu

Iz P.E.N. centra saznajemo da je Nelofer Pazira (koja je već gostovala u Hrvatskoj), zagovornica 'odgovorne kinematografije'. Svoj rad temelji na iskustvima odrastanja u Kabulu (Afganistan) tijekom 10 godina sovjetske okupacije.

Godine 1989. pobjegla je s obitelji u Pakistan, a odatle u New Brunswick u Kanadi. Zauzima se za to da umjetnost, kao čimbenik društvene promjene, mora propitkivati definicije 'društvenih normi' i istovremeno promovirati humanost. Kroz svoj rad N. Pazira potiče kritičko mišljenje, toleranciju i raznolikost. Nastoji prikazati kompleksnost ljudskih iskustava bez obzira na geografske i kulturološke granice.

Glumila je u hvaljenom filmu 'Kandahar', koji se temelji na njezinoj osobnoj životnoj priči. Dobila je nagradu Prix d’interprétation na filmskom festivalu u Montrealu. Njen rad na području filma obuhvaća još i film 'Return to Kandahar' (Povratak u Kandahar), koji je dobio nagradu Donald Brittain na Gemini Awards 2003. godine, zatim 'The Giant Buddhas' (Divovski Bude) i 'Audition' (Audicija). Njezin najnoviji film, 'Act of Dishonour' (Nečasni čin), bavi se problematikom ubojstava iz časti.

Nelofer je radila za televiziju i radio CBC te je objavila više radova. Godine 2006. njezina knjiga 'A Bed of Red Flowers: In Search of My Afghanistan' (Gredica crvenog cvijeća: u potrazi za mojim Afganistanom) dobila je nagradu Drainie-Taylor Biography. Godine 2002. sudjelovala je u kulturnim aktivnostima UNESCO-a u Afganistanu. Godine 2003. osnovala je Fond za afganistanske žene Dyana, koji pomaže afganistanskim ženama u školovanju. Bila je predsjednica kanadskog PEN-a. Ima diplomu iz novinarstva i engleske književnosti sa sveučilišta Carleton u Ottawi te magisterij iz antropologije, sociologije i vjerskih studija, koji je stekla na sveučilištu Concordia u Montrealu. Dobila je i počasni doktorat iz prava na sveučilištu Carleton.