Kulturmiks 'ŠTO LEŽI ISPOD'

Berlinska galerija razotkrila Banksyjev stari grafit

Stari grafit koji je prije sedam godina za izložbu u jednoj berlinskoj umjetničkoj galeriji napravio poznati britanski crtač grafita nepoznata identiteta Banksy, restauriran je i ponovno izložen, prenosi britanski BBC

Djelo 'Every Picture Tells A Lie' napravljeno je 2003. u sklopu projekta ulične umjetnosti u berlinskom centru za suvremenu umjetnost Kuenstlerhaus Bethanien, ali je u međuvremenu prekriveno umjetničkim instalacijama koje su uslijedile.

Restauratori su skinuli nekoliko desetaka slojeva boje kako bi razotkrili originalno djelo umjetnika poznatog po satiričnim i duhovitim grafitima koji objedinjuju bespoštedni crni humor s uličnom umjetnošću često praćen političkom i društvenom porukom.

Iskopavanje Banksiyeva rada od prije sedam godina dio je umjetničkog projekta pod nazivom 'What Lies Beneath' (što leži ispod) Brada Downeya, u središtu kojega su slojevi boje. 'Razotkrivanje je Downeyev projekt, on se želio time poigrati' kazao je čelnik galerije Kunstraum Bethanien Stephane Bauer u razgovoru za novinsku agenciju Reuters.

Djelo će biti izloženo do 22. listopada, nakon čega bi moglo biti prodano.

Umjetnik poznat pod pseudonimom Banksy, politički aktivist, filmski redatelj i slikar, svoj identitet vješto skriva a svoje ulične grafite ne prodaje osobno već putem aukcijskih kuća. Pretpostavlja se da je iz grada Bristola, te da je rođen 1974., ali to nije sa sigurnošću dokazano. Njegov prvi film, pseudo-dokumentarac 'Exit Through the Gift Shop', premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu 2010., ove je godine nominiran za Oscara za najbolji dokumentarac.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još