MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI

Grafiteri preokrenuli Dugave

09.09.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Transformacija Dugava u punom je jeku. U sklopu projekta Muzeja ulične umjetnosti, grafiteri već deveti dan oslikavaju zidove vrtića i osnovne škole tog novozagrebačkog kvarta. Trenutno su točno na pola puta do završetka akcije

Među prvima je u Zagreb stigao britanski umjetnik Phlegm - ilustrator i karikaturist iz Sheffielda - poznat po svojim nevjerojatnim ilustratorskim sposobnostima i pomalo tajnovitom izrazu. Dugave je počastio spektakularnim crno-bijelim radovima, a da se stanovnicima podvukao pod kožu, dokazuje podatak da su mu svakoga dana nudili nove zidove za bojanje.

S dobrodošlicom je dočekan i umjetnik Stipan Tadić, koji je dobivao nemoralne ponude za oslikavanje dnevnih boravaka i kućnih fasada, ističu iz Muzeja. Umjetnica Cho Cho ostavljala je svoje najlonske lutkice - Zubeke - kao iznenađenja u vrtovima i na stablima, a najvećeg Zubeka ostavlja za kraj akcije.

Sretan Bor upravo radi na svojoj drugoj ilustraciji – predimenzionirani, grubi plavi likovi s minuciozno izvedenim repetitivnim točkastim detaljima preplavili su zidove, jedan dovršen i suh, a drugi još uvijek u nastajanju. Lunar je ukrasio zidove vrtića veselim šumskim bićima, a radove su započele i mlade umjetnice Vanja Trobić i Jelena Bando te gosti iz Italije: DEM i NERO 108.

Sljedećih dana na transformaciji Dugava radit će još brojni domaći i strani umjetnici, među ostalim poznati Puma34 i Oko.

Muzej ulične umjetnosti u Dugavama bit će svečano otvoren 15. rujna u 18 sati.