Kulturmiks NAGRADA CARBUNCLE CUP

Sjedište BBC-ja najružnija građevina Velike Britanije

  • Autor: S. F.
  • 2.9.2011 14:38:55
  • 2.9.2011 13:15:30

Arhitektonska nagrada Carbuncle Cup, koju magazin Building Design svake godine dodjeljuje najružnijoj građevini izgrađenoj na prostoru Velike Britanije u posljednjih 12 mjeseci, pripala je novom sjedištu BBC-ja i studija medija i kulture Sveučilišta u Salfordu

Jonathan Glancy, jedan od članova žirija, zapitao se kako okupljalište kreativaca može biti smješteno u tako nekreativnoj građevini. 'Iz daljine, MediaCityUK izgleda kao jedan od bezličnih uredskih blokova koji se nastavlja na gradske trgove te podsjeća na građevinu iz 50-ih godina prošloga stoljeća karakterističnu za zemlje Istočne Europe', objavljeno je na Guardianovu blogu.

Prema mišljenju žirija, projekt kompanije Peel Holdings i arhitekata Wilkinsona Eyrea, Chapmana Taylora i grupe Fairhurst Design imao je smisla u idejnoj fazi, no po izgradnji se pokazao kao potpuni promašaj.

Inspiriran je građevinom Media Cityja u Dubaiju, no dok se ista savršeno uklapa u okruženje tog grada, britanskoj inačici, bez obzira na budžet od 600 milijuna funti, to nije pošlo za rukom.

Carbuncle Cup prošlih su godina osvojili trgovački centar Drake Circus u Plymouthu arhitekta Chapmana Taylora, Hotel Radisson SAS Waterfront arhitekata EPR i Trajektni terminal u Liverpoolu Hamilton Architekata, i drugi. Nagrada je utemeljena 2006. godine, a ime je dobila po slavnom komentaru princa Charlesa. On je 1984. godine projekt Richarda Rogersa za produžetak Nacionalne galerije nazvao 'čudovišnim čirom na licu voljenog prijatelja'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još