BEZ NOVCA ZA KULTURU

Zatvorena Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

02.09.2011 u 09:04

Bionic
Reading

Umjetnička galerija BiH jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja, odlučeno je nakon Daytonskog sporazuma. No, godine nefunkcioniranja države vlasti u BiH dovele su do toga da ova važna institucija danas zatvori svoja vrata za posjetitelje

Nakon šesnaest godina čekanja da se riješi pravni status Umjetničke galerije BiH, ova kulturna institucija odustala je od donkihotovske borbe s poražavajućom bosanskohercegovačkom stvarnošću te zatvorila svoja vrata. Razlog zatvaranja je neredovito financiranje rada ove institucije, zbog čega njezini zaposlenici od siječnja ove godine nisu primili plaće, ali i neimenovanje direktora i upravnog odbora ove ustanove već nekoliko mjeseci.

Kustosica Galerije Ivana Udovičić istaknula je za sarajevske medije da su pri unaprijed najavljenoj odluci o zatvaranju Galerije ostali jer u proteklih nekoliko dana nije došlo do bitnih pomaka u rješavanju njihove situacije. Podsjetila je da su se prošlog tjedna predstavnici Umjetničke galerije BiH sastali s federalnim ministrom kulture i sporta Salmirom Kaplanom i predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Bećirovićem, koje su informirali o teškoj situaciji u kojoj se ova institucija i njezini djelatnici nalaze.

Ministar Kaplan obećao je hitnu pomoć svog ministarstva za svih sedam institucija kulture od državnog značaja u ukupnom iznosu od 300 tisuća konvertibilnih maraka za ovu godinu. Također je dao obećanje da će od sljedeće godine ovo ministarstvo izdvajati milijun i pol konvertibilnih maraka za sufinanciranje sedam institucija kulture te da će po uspostavi vlasti na državnom nivou uložiti sve napore kako bi se došlo do konačnog rješenja statusa ovih institucija.

Kustosica Udovičić naglasila je da je Umjetnička galerija BiH spremna prihvatiti određeni vid sufinanciranja kao vrstu privremenog rješenja, ukoliko se neka od spomenutih obećanja ispune, ali da je njihov primarni cilj izboriti se za konačno definiranje statusa sedam institucija kulture, među kojima je i Zemaljski muzej u Sarajevu, jedna od najstarijih ustanova te vrste na Balkanu.