tportal.hr

Zagreb
+15
Osijek
+15
Pula
+15
Rijeka
+19
Zadar
+14
Split
+18
Dubrovnik
+15

OD BAROKA DO DANAS

Festival ozbiljno fantastične glazbe

Jedan od najzanimljivijih glazbenih događaja u regiji, Mariborski festival komorne glazbe traje od 1. do 11. rujna, a njegov intrigantno složeni glazbeni program, u kojem je nemali akcent stavljen upravo na suvremenu glazbu, trebao bi biti dobar mamac i međunarodnoj publici

Datum objave:
2.9.2011 8:29

Zadnja izmjena:
2.9.2011 9:50

Pod sloganom 'Festival of seriously fantastic music', Mariborski festival komorne glazbe, u trajanju od 1. do 11. rujna, najavljuje se kao uzbudljivi i dobro složeni uvod u glazbenu kulturnu jesen. Iako festival ima dugu tradiciju, umjetničko vodstvo koje je 2008. preuzeo poznati australski violinist i dirigent Richard Tognetti, osiguralo je festivalu u relativno brzom roku određeni međunarodni renome te sasvim pristojan odjek glazbene kritike.

Postojanje uhodanog i kvalitetnog glazbenog festivala, koji uistinu mobilizira kulturni potencijal relativno malenog grada, zapravo je i veoma dobra najava za Maribor kao europsku prijestolnicu kulture 2012. godine.

Uz lokalne snage, okupljene u prigodni festivalski orkestar, listu pozvanih gostiju ove godine predvode ugledni talijanski orkestar za baroknu i ranu glazbu Il Giardino Armonico, par znanih čelista, Monika Leskovar i Giovanni Sollima, slovenski dirigent s međunarodnim iskustvom Marko Letonja, pijanisti Dejan Lazić i Marino Formenti. A na završnom koncertu festivala, nazvanom Transcendentalno putovanje, koje na programu ima djela Bacha, Vivaldija i Arva Pärta sudjeluje i zbor HRT-a s dirigentom Tončijem Bilićem.

Repertoarno, festival pokriva široki dijapazon od barokne do suvremene glazbe, a programski je podijeljen na jutarnje matineje komornih sastava, večernje orkestralne koncerte te kuriozitete kao što je večer nazvana Ništa, u kojoj sudjeluje poznati komičar Barry Humphries kao narator, a predstavljaju se djela u stilskom luku od Handela i Beethovena do Johna Cagea i Aphex Twina.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr