BEJAHAD U OPATIJI

Jazz, rasplesana mladež i horori logora Buchenwald

28.08.2011 u 13:02

Bionic
Reading

U sklopu projekta Kulturom do zajedništva te prezentacijama projekata židovskih zajednica s prostora bivše Jugoslavije, na dvanaestoj po redu Židovskoj kulturnoj sceni Bejahad, petoj u Opatiji, uslijedilo je više odličnih izložbi, projekcija, scenskih nastupa, od odličnog jazza sve do potresnih prizora nacističkog logora Buchenwald, gdje je bio zatvoren i nedavno preminuli španjolski pisac Jorge Semprun, čijim je filmom zaokružen središnji dio manifestacije

U četvrtak navečer održana je hrvatska premijera najnovijeg filma Ljubiše Samardžića 'Miris kiše na Balkanu'. Film je ekranizacija poznatog i nagrađivanog romana 'Miris kiše na Balkanu' književnice Gordane Kuić. I Gordana Kuić, prisutna na Bejahadu, te Ljubiša Samardžić, koji je kratko govorio prije projekcije, bili su u centru pažnje.

Uslijedio je kasnovečernji koncert jazza dvojice virtuoza, pijanista Davida Gazarova, koji je već sudjelovao na Bejahadu, te basista Davidea Petrocce

Petak, posvećen projektima zajednica bivše države, počeo je impresivnom prezentacijom knjige i filma o Pravednicima među narodima u Srbiji, onima koji su to priznanje dobili od Izraela zbog riskiranja vlastitih života u akcijama spašavanja Židova tijekom holokausta. Autori su Nenad Fogel, predsjednik Židovske općine u Zemunu, vrlo aktivne, i njegov brat Milan Fogel, glavni i odgovorni urednik časopisa Most u Tel Avivu, obojica vrlo vrijedni i aktivni židovski radnici s više uspješnih projekata iza sebe.

Publiku je još jednom dobro raspoložila plesna skupina Ma'ayan iz Novog Sada. Grupa Ma'ayan je sa sigurnošću najuspješnija grupa s prostora bivše Jugoslavije koja njeguje scenski prikaz izraelskog plesa, zahvaljujući radu sestara Dine i Tamare Dajč.

Poslijepodnevni program je počeo predajom nagrade autoru drugoplasirane kratke priče natječaja Simha Kabiljo za kratku priču. O uspjehu tog natječaja, o samim pričama, kao i nagrađenim autorima, govorio je predsjednik žirija, psihijatar i pisac dr. Dragan Pavelić. Predstavio je autora priče 'O poreklu, i o penjanju ili savezništvu (i pokoja reč o konjima)' iz Beograda, Miodraga Kojadinovića.

Uslijedio je vrlo radostan projekt iz Zagreba, prikaz rada Osnovne židovske škole Lauder - Hugo Kon, a povodom završetka osmogodišnjeg školovanja prve generacije. O tom uspjehu govorili su direktorica škole Jasenka Rafai te učiteljice hebrejskog Silvija Heim-Herzog i Maja Samokovlija, a izložbu krasnih fotografija iz života škole otvorit će predsjednica zajednice roditelja, gospođa Saša Mesić, koja je također uvelike zaslužna za njezin uspješan rad.

Zatim je otvorena fotoizložba o Oskaru Tauberu, fotografu čiji je život prepun dogodovština što čine život ljepšim i boljim. Velike zasluge za realizaciju izložbe ima gospođa Zoja Finci, profesorica i dekanica na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Sarajevu. Profesorica Finci je od 17.000 fotografija koje je iza sebe ostavio Oskar Tauber, izvanredan fotoreporter koji je iz Sarajeva otišao u Izrael, ispričala priču koja će sigurno gostovati u mnogim galerijama.

Posljednji projekt u petak bila je kazališna predstava 'Golem' koju je izvelo beogradsko Omladinsko pozorište David. Voditeljica, entuzijastična i sjajna aktivistica Jevrejske opštine u Beogradu, Mia Salom, s mladim je glumcima predstavila legendu Golem, filozofski tekst koji govori o nasilju, samoobrani i miru.

Subota, mirna zbog poštivanja židovskog Šabata, počela je i završila projekcijom filma 'Vrijeme tišine' o životu spisatelja, scenarista, oskarovca, ministra kulture i filozofa Jorgea Sempruna. Film je predstavio njegov koproducent Marijan David Vajda. Pisac, scenarist glasovitog filma 'Z' Coste Gavrasa i bivši španjolski ministar kulture, Jorge Semprun umro je, drugi put, u utorak 7. lipnja 2011. u Parizu, u dobi od 87 godina. Naime, Semprun je govorio o tome da je umro dok je bio zatočenik nacističkog logora Buchenwald (logoraš 44.904 S) jer je u tim teškim, neopisivim danima živio sa smrću na leđima.