Kulturmiks JEZIČNA POLITIKA

Šerbedžija: 'Naši će jezici izgubiti bitku s velikima'

Hrvatski jezik, ali i drugi "mali jezici" i kulture s "naših prostora" izgubit će globalni "lingvistički rat" pa će za 50 godina možda biti samo folklorna zanimljivost, ocijenio je glumac Rade Šerbedžije u razgovoru za jedan slovenski portal.

Novinarska ekipa 'Siola', portala slovenskog Telekoma, razgovarala je s glumcem dan koji je pojasnio zašto se nastava na studiju 'Gluma, kultura, mediji', koji je ove godine otvorio u Rijeci, odvija na hrvatskom i na engleskom jeziku.

'Nadam se da će naši studenti na kraju studija vladati engleskim. Kad nas prime u Europsku uniju, glumci s naših prostora radit će na tržištu bez granica, ali će naši mali jezici prije ili kasnije izgubiti ligvistički rat koji se vodi u Europi i svijetu', rekao je Šerbedžija u razgovoru objavljenom u petak.

'Naši će jezici poput drugih malih jezika i kultura prije ili kasnije izgubiti bitku s velikima. Održat će se engleski, njemački i francuski, kao službeni jezici EU-a, te pomalo i talijanski, dok će svi drugi jezici nestati, naravno ako opstane Europska unija. Bojim se crnog scenarija po kojemu će se za 50 godina naši jezici govoriti samo uz večernja okupljanja folklornih skupina, onako kako se sada svog narodnog bogatstva i tradicije prisjećaju u srpskim, hrvatskim i slovenskim klubovima u Americi', kazao je Šerbedžija.

'To se neće dogoditi odmah nego kroz možda 50 godina, ali to će nam se sigurno dogoditi. To je rat jezika, lingvistički rat koji se vodi u Europi i cijelom svijetu', naveo je Šerbedžija za slovenski portal 'Siol'.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još