UZ IZLOŽBE I GLAZBU

Međunarodni skup 'Hura arhitektura!'

24.03.2009 u 15:56

Bionic
Reading

Međunarodni skup 'Hura arhitektura!', u sklopu međunarodnog programa 'Arhitektura i djeca', održat će se od 22. do 25. travnja u Zagrebu u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu (HKAIG)

'Riječ je o edukativnom programu koji se već dvije godine provodi u 15 zemalja svijeta, a svrha je zagrebačkog simpozija uključiti arhitekturu i kulturu prostora u Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi', rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Komore Helena Knifić-Schaps.

Istaknula je da programu nije svrha dodatno opteretiti djecu novim predmetima, nego ih, kroz redovitu nastavu ili program slobodnih aktivnosti, senzibilizirati za čuvanje i unaprjeđenje prostora kako bi se sutra, kada postanu aktivni sudionici njegova stvaranja, s njime mogli identificirati.

Simpozij je, dodala je, namijenjen arhitektima te odgajateljima, pedagozima, učiteljima i profesorima koji će u školama provoditi program, o čemu će, osim hrvatskih arhitekata, govoriti i stručnjaci iz Austrije, Francuske, Španjolske, Turske i Japana.

Voditeljica programa 'Arhitektura i djeca' za Hrvatsku Sanja Filep izvijestila je kako je dosad u Zagrebu održano nekoliko radionica, i to s učenicima Osnovne škole Isidora Kršnjavoga, a jedna od njih upriličena je u tunelu osjeta, ispod Griča.

'Želimo da djeca uče kroz igru i razvijaju svoju kreativnost, koja je u školama često sputana', istaknula je.

Navela je da simpozij 'Hura arhitektura!' prate tri izložbe dječjih crteža o arhitekturi te radionica za osnovce na Cvjetnome trgu.

Likovni identitet simpozija osmislili su dizajneri Bruketa&Žinić, stihove i glazbu za prateću pjesmu Prostor napisao je Arsen Dedić, a na zamolbu Međunarodne unije arhitekata (UIA) u Hrvatskoj je izrađen i film Arhitektura i djeca redateljice Irene Ščurić, premijerno prikazan lani na Svjetskom kongresu arhitekata u Torinu.

Simpozij upriličuje HKAIG u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu i Galerijom Modulor Centra za kulturu Trešnjevka i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te grada Zagreba.