OTVOREN BEJAHAD 2011.

Škola života, multikulturalnosti i tolerancije

25.08.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Dvanaestu po redu Židovsku kulturnu scenu Bejahad, petu u Opatiji, svečano je otvorio Predrag Matvejević koji je kazao da je to jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u regiji i da bi je sigurno, da je živ, posjećivao i Miroslav Krleža

Sinoć je u opatijskom Grand hotelu Adriatic otvorena dvanaesta po redu godišnja židovska kulturna scena Bejahad (što na hebrejskome znači 'zajedno'), peta koja se odvija u Opatiji. Pozdravljajući goste, opatijski je gradonačelnik, Ivo Dujmović, istaknuo Bejahad kao model raznolikosti koji obogaćuje ne samo Opatijce i goste ovoga kraja, već služi kao škola života.

Pozdravne riječi uputio je i veleposlanik Republike Austrije, njegova ekselencija Jan Kickert, partner i podržavatelj Bejahada, koji je najavio i bogatu suradnju kada iduće godine, prema židovskoj tradiciji, Bejahad napuni 13. godina i uđe u punoljetnost. Direktor i spiritus movens Bejahada, dr. Vladimir Šalamon, najavljuje bogat program kroz sedam dana prezentacija, tribina, izložbi, koncerata, kazališnih predstava, radionica i filma, kao i potreba da se nakon prevaljenog prvog desetljeća, scena 'europejzira'. To se već događa na ovogodišnjoj manifestaciji na kojoj će nastupiti i Židovi Berlina i Beča (svaka će zajednica imati svoj dan u programu) te Židovi Trsta koji su predstavljeni zborom Kol Ha-Tikvá koji je nastupio u završnoj djelu službenog otvaranja. Sudionici su se prisjetili i prošlogodišnjeg Bejahada emitiranjem polusatnog filma u režiji HTV-ove novinarke Hane Gelb.

Dr. Šalamon ističe potrebu jačanja suradnje, partnerstva i prijateljstva među Židovima Hrvatske, bivše Jugoslavije i zemalja EU. Paralelno s Bejahadom, dr. Šalamon je najavio i tzv. Bejahad mladih koji okuplja šezdesetak mladih Židova bivše Jugoslavije s vlastitim paralelnim programom.

Otvarajući manifestaciju, prof. Predrag Matvejević istaknuo je kraću povijest Bejahada, od otoka Murtera 1999. preko Brača i Hvara do Opatije, zaključivši da je područje Istre i Primorja višenacionalni i tolerantni koji savršeno dobro kao domaćin odgovara na međunarodne izazove kulture kakav je Bejahad, scena koja daje veliki doprinos razvoju multikulturalnosti, dijalogu i toleranciji.

Matvejević se pitao bi li Miroslav Krleža bio danas na Bejahadu? On je u to siguran te je tu tezu obranio ispripovjedivši cijeli niz situacija u kojima se pokazala Krležina privrženost Židovima i židovskoj inteligenciji. 'Da, Krleža je na Bejahadu', kazao je Matvejević koji ovu kulturnu scenu smatra svojom matičnom organizacijom.

U brojnoj publici nalazili su se i književnica Gordana Kuić i glumac i redatelj Ljubiša Samardžić čiji će film 'Miris kiše na Balkanu', prema istoimenom romanu Gordane Kuić, biti premijerno prikazan u kongresnoj dvorani Grand Hotela Adriatic, u sklopu programa Bejahada, večeras s početkom u 20.30 sati.