POČINJE BEJAHAD

Opatija peti puta kaže 'Šalom Alehem'

24.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Dvanaesta po redu židovska kulturna scena Bejahad (što na hebrejskome znači 'zajedno') i moćna, dakako, jer, po riječima prof. Predraga Matvejevića, od Korčulanske škole do Bejahada nema skupa ovakvoga intelektualnoga napona i ugleda, čini ove godine, kada se u Opatiji smještava peti put, odista riskantan potez s obzirom na to da djelomice napušta dosadašnji 'postjugoslavenski' koncept da bi se pripremila da postane vrhunska pozornica europske kulture

Peti puta z redom Opatija kaže 'Šalom Alehem' (Neka je mir s vama) i postaje susretište sve bolje i bolje židovske kulturne scene Bejahad. Grand Hotel Adriatic i Galerija Juraj Šporer od večeras do 30. kolovoza navečer primaju ono najbolje što kulturna scena Židova s područja bivše Jugoslavije i njihovi gosti iz čitavog svijeta mogu ponuditi. A kada na okupu imate prezimena kao što su Matvejević, Ivanji, Mahmutčehajić, Pal, Gazarov, Petrocca, Semprun, Kiš, Nittenberg, Herman, Salomon, Lossin, Goldstein, Ofrat, Bencion, itd, onda ili krećete put rečenog hotela i galerije u Opatiji ili baš žalite što niste u prilici.

Kao dokazani prijatelj i dugogodišnji suradnik Bejahada, program ove godine ima čast otvoriti već spomenuti prof. Matvejević koji kaže: 'Bez zadrške moram i mogu reći da je to, za mene, možda najbolja međunarodna kulturna manifestacija koja se održava u našoj zemlji. Od Korčulanske škole do Bejahada nema tako jake scene sa sudionicima najvišega ranga, odista svjetskoga ugleda. Dakle, od tada do Bejahada nema skupa ovakvoga intelektualnoga napona i ugleda. Ohrabrilo me je i to što se je vodstvo Bejahada' pokazalo izričito otvorenim i što nema trunke nacionalizma. Uzmite samo neke dosadašnje izložbe: Murtić, Džamonija, Veličković, Berber... Pa to je fenomenalno. To je želja da se pokaže snaga umjetnosti i dijaloga!'

Program i ove godine počinje projekcijom filma, snimljenog na Bejahadu prošle godine, a gosti večeri su članovi zbora Kol Ha Tihva iz Trsta, koji prvi put sudjeluju u programu ove manifestacije.

U programu je ove godine gostovanje Jüdisches Museum i Jüdische Gemeinde Wien kao i Centrum Judaicum i Jüdische Gemeinde Berlin. Svaki od ovih značajnih europskih židovskih centara imati će svoj dan, a dolazi i 60-tak gostiju iz Beča, te isto toliko iz Berlina, kako je već navedeno, otvaraju prostor za novi koncept koji hrabro lansira direktor i utemeljitelj ove manifestacije, dr. Vladimir Šalamon, koji kaže: 'Posebno smo ponosni na otvorenost manifestacije na kojoj od samog početka – osim članova židovskih zajednica bivše Jugoslavije – sudjeluju i njihovi prijatelji, koji svojim kvalitetnim prilozima uvelike oplemenjuju rad kulturne scene 'Bejahad'. Novost ovogodišnje manifestacije je pilot projekt 'Međunarodna kulturna scena – Bejahad' s gostovanjem članova dviju vrlo značajnih europskih zajednica – iz Beča i Berlina – koji će se predstaviti koncertima, izložbama, predavanjima, filmovima, kabaretom, itd. Na taj način pokušavamo, kao i još neke značajne kulturne manifestacije u Hrvatskoj, ostvariti suradnju na više razina i možda, u bliskoj budućnosti, predstaviti publici i zajednička kulturna ostvarenja', ističe Šalamon.

On pojašnjava da je kultura idealan medij za afirmaciju pozitivnih ideja, realizaciju vrijednih ostvarenja i ublažavanje raznih predrasuda kojima smo obasuti dnevno. 'Bejahad' ima za cilj ostvariti kulturnu scenu koja će širokoj publici omogućiti uživanje bez spektakularnosti ili pomodnih trendova. Stoga će se u Opatiji ove godine održati više susreta s zainteresiranim predstavnicima europskih židovskih zajednica i dogovoriti buduću suradnju, kaže dr. Šalamon.
I ove godine jedan od središnjih programa je onaj naslovljen 'Kulturom do zajedništva', u kojem će – u sklopu razgovora o multikulturalnosti – sudjelovati Predrag Matvejević, Ivan Ivanji i Rusmir Mahmutčehajić. Priređuje se hommage slikaru Alfredu Palu u vidu prezentacije knjige i filma Bogdana Žižića. U opatijsku galeriju Juraj Šporer stiže izložba 'Sarajevska Hagada', a sudionici će vidjeti i hrvatsku premijeru filma Ljubiše Samardžića 'Miris kiše na Balkanu' snimljen prema istoimenom vrlo hvaljenom romanu Gordane Kujić.

Kao i prethodnih godina, na Bejahadu će se predstaviti šest nagrađenih projekata autora iz zajednica sa prostora bivše Jugoslavije i time nastaviti jedan od osnovnih ciljeva ove manifestacije – motiviranje i mobiliziranje članova za rad na polju kulture i umjetnosti. Bit će podijeljene i nagrade natječaja 'Simha Kabiljo' za kratku priču, a najavljena je monografska fotoizložba 'Oskar Tauber, 1909-1999' te nastup teatra Kralj David iz Beograda s predstavom 'Golem'. U programu je i predstava Sarajevskog narodnog pozorišta 'Drveni sanduk Tomasa Vulfa' Danila Kiša.

Nastavlja se i s projektom 'Bejahad mladih' (četvrti susret) u suradnji s velikom židovskom asocijacijom 'JOINT!' Mladi imaju potpuno autonoman program koji se sastoji od predavanja i rada u četiri radionice, edukativnog ali i zabavnog karaktera. U sklopu 'Bejahada mladih' očekuje se 60-ak mladih ljudi koji predstavljaju nukleus onih koji polako ali kontinuirano, kako zamišlja dr. Šalamon, trebaju preuzimati organizaciju cijele manifestacije.

U nizu koncerata nastupit će i ove godine pijanist David Gazarov s jazzistom Davide Petrocca. Kao i svake godine, bit će tu i puno dobre izraelske i židovske klezmer i kabaret glazbe, a među grupama koje će nastupiti je i Roman Grinberg Band.

Uz filmova, izložbi, predavanja i svega ostalog nabrojenog, posljednji dan Bejahada tradicionalno je posvećen Izraelu. Cjeloviti program manifestacije može se pogledati na službenoj stranici

Konačno, zašto doći na Bejahad? Zato što, kako ističe prof. Matvejević, nacionalna kultura nije samo proizvod, jedne, nacije, vlastite. Matoš je hrabro zapisao: 'Nacionalne kulture su po svom postanku i izvoru plod tuđinskoga utjecaja, tuđih kalamova. Naša umjetnost će samo onda biti nacionalna, kada bude evropska.'