FESTIVAL DOBRIH EMOCIJA

Špancirfest u znaku izložbi i književnosti

16.08.2011 u 12:40

Bionic
Reading

U Galeriji Zlati Ajngel u Gajevoj ulici predstavit će se jedna od najznačajnijih slovenskih suvremenih slikarica Metka Krašovec

'Postoje ljudi koji nas privuku svojim hodom, izgledom, gestom ili knjigom u ruci i poželimo zapodjenuti s njima razgovor. Međutim, oni su samo nepoznati prolaznici te nas pristojnost, strah i sram sputavaju u tome. Kad bismo te emocije samo na tren zapakirali i zapečatili u kovčeg te znatiželju pretvorili u osmijeh, tad bi bilo moguće popričati s potpunim strancem i time uljepšati svoj svijet...'

Ove misli bile su vodilja zagrebačkoj umjetnici Margareti Peršić prilikom stvaranja Izložbe u zraku postavljene u Varaždinu uoči ovogodišnjeg Špancirfesta, koji počinje u petak i potrajat će do 28. kolovoza. Na visini od četiri metra nalaze se četiri ogromne skulpture od kojih svaka ima svoju priču: usidjelica koja čita 'Sto godina samoće', djevojka koja šalje ljubavno pismo golubu u Vučedolu, mornar i pjesnik-skitač.

Varaždin će inače tijekom Špancirfesta biti prepun kulturnih sadržaja, a gradske galerije doprinijet će tome svojim zanimljivim postavima. Tako će se u Galeriji Zlati Ajngel u Gajevoj ulici predstaviti jedna od najznačajnijih slovenskih suvremenih slikarica Metka Krašovec, profesorica i mentor poslijediplomskog studija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. Njezine slike i grafike mogu se razgledati od subote, 20. kolovoza pa sve do kraja Špancirfesta.

U Palači Sermage na Trgu M. Stančića bit će izložene skulpture varaždinskog umjetnika Jurice Mihinjača. Izložba će biti otvorena 18. kolovoza, a moći će se pogledati sve do 4. rujna. Uz to, u palači je moguć razgled slatnog postava galerije 'Hrvatski majstori XX. stoljeća'.

Izložba fotografija Pučka kulturna baština, koja predstavlja radove autora Josipa Grđana i Silvije Krajačića, bit će postavljena u Palači Herzer na Franjevačkom trgu. Prvog dana festivala, neposredno prije otvaranja izložbe, u 18 sati, bit će predstavljena i istoimena fotomonografija. U Herzerici se može pogledati i stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca.

U subotu, 20. kolovoza u 19 sati u Klubu Europa media varaždinskog HNK-a održat će se recital i predstavljanje poetske zbirke Vere Grgac 'Zakaj, za kaj'. Također, bit će postavljena izložba iz Grgačine etnozbirke bistrajnskog kraja

Posjetitelji Špancirfesta mogu razgledati i Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin u Starom gradu.

Varaždinsko književno društvo, pak, organizirat će Međunarodnu pjesničku večer, na kojoj će svoje pjesme recitirati pjesnici i književnici iz zemalja širom Europe. Tomaž Šalamun, Natalija Azarova, Tom van de Voorde, Lukasz Manczyk neki su od autora, a prisustvom će posjetitelje počastiti i Tomica Bajsić, jedan od najboljih hrvatskih pjesnika. Pjesnička večer održat će u se u atriju Staroga grada u petak 26. kolovoza u 19 sati.

Više informacija o Špancirfestu pronađite na službenoj stranici