MMSU

Industrijska prošlost Rijeke u 35 fotografija

04.08.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Izložba "Riječki suveniri", na kojoj je izložena serija fotografija britanskog fotografa Marcusa Doylea s prizorima iz bivših tvornica Torpedo i Tvornica papira (Hartere), riječke luke te noćne panorame Rijeke, otvorena je u Malom salonu na Korzu.

Torpedo

Sve fotografije, njih ukupno 35, nastale su tijekom prvog boravka Marcusa Doylea u Rijeci, na Rijeka foto festivalu 2010.

Autor je, kako je navedeno u najavi izložbe iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, bio zatečen obiljem zabačenih prostora iz industrijske prošlosti te je odlučio napraviti seriju fotografija koje će na gledatelje prenijeti najjače dojmove.

Fotografije prikazuju javne prostore bez ljudi, razvijene su u male formate, ali prikazuju široke, gotovo panoramske kadrove. Prostore nekadašnjih nositelja riječkog gospodarstva i razvoja koji su privremeno u funkciji ili su posve zapušteni snimao je u praskozorje ili noću.

Izložba je organizirana u sklopu Rijeka foto festivala, a nakon zatvaranja 31. kolovoza postat će dijelom zbirke riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Marcus Doyle rođen je 1972. u pokrajini Cumbria u Velikoj Britaniji, a školovao se na umjetničkoj školi Blackpool & Flyde Sveučilišta u Lancasteru.