SAUDIJSKA ARABIJA

Grupa Binladen gradi najveći toranj na svijetu

03.08.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon što se godinama iščekivalo otvorenje najvišeg tornja na svijetu Burj Khalifa u Dubaiju visokog 828 metara, u Saudijskoj Arabiji bit će izgrađen novi rekorder

Kraljevski toranj bit će izgrađen u Jeddahu i visok čak tisuću metara, 172 metara viši od Burj Khalifa otvorenog u siječnju 2010.

Izgradnja tornja koštat će vrtoglavih 736 milijuna funti, a građevina će bit višenamijenska, rezidencijalnog i komercijalnog karaktera.

Gradnju investira Kingdom Holding Co, tvrtka na čelu s multimilijarderom Princom Alwaleedom bin Talalom koji je potpisao ugovor s Grupom Binladen. Saudijska građevinska tvrtka u vlasništvu je obitelji nedavno ubijenog Osame bin Ladena, kojega su se odrekli godinama prije napada na njujorške blizance.

'Želimo da Kraljevski toranj postane i gospodarski pokretač i simbol ekonomskog i kulturnog položaja Kraljevstva u odnosu na svijet. Vizija nam je da toranj postane ikona povijesne važnosti Jeddaha kao ulaza u sveti grad Meku', kazao je Princ Alwaleed bin Talal.

Kraljevski toranj projektirao je studio Adrian Smith + Gordon Gill Architecture iz Chicago, a gradnja će trajati oko pet godina.