KULTURNJACI PROTIV CRKVE

Firentinci na referendumu odlučuju o Michelanagelu

01.08.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Firentinski gradonačelnik predložio je da se Michelangelova bazilika dovrši 500 godina nakon što je renesansni majstor izradio crteže i modele za njezinu fasadu, a konačnu odluku trebali bi donijeti građani Firence na referendumu

Michelangelo je 1515. godine izradio crteže i skice za dovršenje bazilike Svetog Lorenza u Firenci. Fasada je trebala biti pokrivena bijelim mramorom, sa stupovima i statuama u vanjskom dijelu.

Centralnu strukturu kapelice dizajnirao je Filippo Brunelleschi između 1419. i 1446, a papa Leo X Michelangela je angažirao da dovrši građevinu.

Ipak, sve je ostalo samo na planu kad je Papa shvatio koliko bi novca morao izdvojiti iz papinske blagajne za kupnju i prijevoz stotina tona bijelog mramora iz Carrare u blizini sjeverne toskanske obale.

Tako je fasada crkve ostala nezavršena. Ipak, firentinski gradonačelnik Matteo Renzi kazao je da bi realizacija Michelangelove vizije bio idealan način za obilježavanje 500. godišnjice od nastanka nacrta, prenosi Independent. No, njegov prijedlog nije naišao na odobravanje talijanskih kulturnjaka.

'Besmisleno je započinjati radove na bazilici nakon 500 godina jer bi se koristile građevinske tehnike i stilovi u neskladu s ostatkom građevine', kazao je Antonio Paolucci, direktor Vatikanskih muzeja, dodavši da bi baziliku i Micchelangela trebalo ostaviti na miru.

Ipak, finalna odluka će biti ostavljena na volju javnosti te će se o svemu glasovati na referendumu.