S POTPISOM ZAHE HADID

Pogledajte građevinu vrijednu 306 milijuna eura

01.08.2011 u 15:00

Bionic
Reading

U Londonu je upravo dovršen centar Aquatics arhitektice Zahe Hadid vrijedan vrtoglavih 306 milijuna eura

Unatoč tome što u Londonu živi već četiri desetljeća, centar Aquatics prva je londonska građevina javne namjene s potpisom svjetski poznate Zahe Hadid.

Bazenski kompleks izgrađen je za potrebe Olimpijskih igara koje će dogodine biti održane u Londonu. Najupečatljiviji dio građevine, čija je gradnja započela 2008. godine, obli je čelični pokrov koji izgledom podsjeća na ražu. Unatoč tome što je dizajn Zahe Hadid osvojio veći dio javnosti, brojne kritike su upućene na račun troška potrebnog za gradnju u iznosu od čak 306 milijuna eura.

Na pitanje kako komentira kritike na račun golemog troška, Hadid hladno odgovara da većina ljudi nema točnu predodžbu o takvom poslu. 'Moramo razjasniti na što se iznos odnosi. Nije riječ samo o troškovima za građevinu. Iznos pokriva troškove gradnje, inflacije, poreza, honorara i brojnih drugih stavki', kazala je Hadid.

Smještena na istoku Londona, upečatljiva građevina bit će prvo što će posjetitelji ugledati na ulazu u Olimpijski park.

Tijekom Igara centar će moći primiti 17.500 posjetitelja, a kapacitet bi mu se trebao smanjiti na maksimalno 2.500 posjetitelja po završetku Olimpijskih igara i poslije prenamjene centra. Upravo zbog prenamjene koja će prema planu uslijediti po završetku Olimpijskih igara i stajati još desetak milijuna funti dio javnosti nije bio zadovoljan, ali nisu rijetki ni oni koji smatraju da je toliko upečatljiva građevina u svakom slučaju plus za London.

Zaha Hadid, dobitnica nagrade Pritzker za arhitekturu 2004. godine, isplanirala je i nekoliko projekata za Hrvatsku. Ponudila je rješenje za zračnu luku Pleso, no ono ipak nije odabrano kao dobitno, a nedavno su predstavljeni i nacrti dviju vila za gradnju oko golf terena na Srđu.