RAZMJENA REMEK-DJELA

Da Vincijeve bogorodice zajedno u Londonu

28.07.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Nacionalna galerija u Londonu i Louvre u Parizu organiziraju izložbu na kojoj će zajedno biti izložene dvije verzije 'Bogorodice među stijenama' Leonarda da Vincija

'Bogorodica među stijenama' u vlasništvu Nacionalne galerije datira iz razdoblja između 1483. i 1486. godine, a pariška je verzija starija i nastala je oko 25 godina ranije.

Pariški muzej londonskome će posuditi Da Vincijevu sliku iz svoje zbirke, a Nacionalna galerija će zauzvrat Louvreu posuditi crtež 'Bogorodica s djetetom i Svetom Anom i Ivanom Krstiteljem', prenosi Guardian. Razmjenu je inicirala londonska Nacionalna galerija koja će u studenom ugostiti veliku Da Vincijevu izložbu 'Dvorski slikar Milana' u sklopu koje će bit izložene dvije bogorodice.

Ni jedno od djela dosad nije posuđivano, a jednako tako, mala je vjerojatnost da će nakon ove izložbe to postati praksa. Pristanak Louvrea na iznajmljivanje toliko vrijednog rada događa se tek kratko vrijeme od vandalističkog incidenta u kojem je oštećen Poussinov rad te bi posudba mogla pomoći vraćanju pomalo narušenog ugleda Nacionalne galerije.