U 89. GODINI

Umro Josip Bobi Marotti, kazališni, TV i filmski glumac

24.07.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Josip Bobi Marotti, veliki kazališni, televizijski i filmski glumac, umro je noćas u Zagrebu u 89. godini, izvijestila je glumačka družina Histrioni

Bobi Marotti rođen je u Mariboru, u Sloveniji, 18. prosinca 1922. godine, a 1941. upisao je glumačku školu i diplomirao 1943, nakon čega se priključio partizanskoj glumačkoj družini.

Jedno vrijeme je radio u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (1946 - 49), a potom i u zagrebačkom HNK-u (1949 - 53).

Jedan je od osnivača Gradskog dramskog kazališta Gavella u kojem radi od 1953, a nastavio je igrati i nakon umirovljenja 1980.

Predavao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 1958. do 1972.

Nerijetko je nastupao i u Teatru &TD, a članom glumačke družine Histrioni postao je 1986. i s njima je i odigrao svoju posljednju kazališnu ulogu u prosincu prošle godine u predstavi 'Zagrebački orkestar'.

Značajnije kazalište uloge imao je u Ibsenovoj 'Divljoj patki', Gogoljevu 'Revizoru', Držićevu 'Dundi Maroju', Shakespeareovu 'Othellu' i 'Hamletu', Krležinom 'Vučjaku', 'Kraljevu'...

Glumio je u televizijskim dramama i serijama ('U registraturi', 'Putovanje u Vučjak', 'Nepokoreni grad', 'Obećana zemlja', 'Odmori se, zaslužio si').

Josip Bobi Marotti snimio je više od 100 televizijskih emisija i gotovo 40 filmova, a osobitu je popularnost stekao dječjom serijom 'Dvadeset slavnih', kao i posuđivanjem glasa Fredu Kremenku u popularnoj animiranoj TV seriji 'Obitelj Kremenko' te Gargamelu u crtanoj seriji 'Štrumpfovi'.

Ostat će zabilježen po ulogama u filmovima 'Pjevajte nešto ljubavno', 'Puška za uspavljivanje', 'Čaruga', 'Ljeto za sjećanje', 'Roko i Cicibela', 'Seljačka buna 1573.', 'Glorija', 'Prometej s otoka Viševice', 'Martin u oblacima'...