EUROPSKI ŠTIH

Poljska partner Varaždinskih baroknih večeri

07.07.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 41. varaždinske barokne večeri, čija je zemlja partner Poljska, održat će se u Varaždinu te još deset gradova Hrvatske i pet zemalja: Slovenije, Mađarske, Slovačke, Austrije te Bosne i Hercegovine

Upravo zahvaljujući partnerstvu sa zemljom koja je preuzela predsjedanje EU-om, Varaždin će od 23. rujna do 4. listopada ugostiti vodeće poljske ansamble koji njeguju izvođenje barokne glazbe.

'Hrvatska i Poljska uvijek su mogle naći zajednički jezik, a kroz kulturu, posebice glazba, narodi najlakše komuniciraju. Drago mi je što će na ovom izdanju festivala nastupiti poljski izvođači poput Vroclavskog baroknog orkestra, ali i Poljskog orkestra 18. stoljeća', rekao je u utorak poljski veleposlanik Wieslaw Tarka, dodavši da je posebno ponosan što je njegova domovina partner VBV-a u vrijeme kada predsjeda Europskom unijom i u godini kada će Hrvatska potpisati pristupni sporazum.

Uz Vroclavski barokni orkestar i Vroslavski filharmonijski zbor, koji će otvoriti ovogodišnji festival, kao i Poljski orkestar 18. stoljeća iz Krakova, u Varaždinu nas očekuju i druga značajna imena barokne glazbe tijekom deset dana festivala, odnosno 28 koncerata.

'Opet je pred festivalski žiri postavljen teški zadatak, ako je suditi po imenima u programu. Uz već tradicionalne kompozitore koji su djelovali od 17. pa sve do prve polovice 18. stoljeća, poput Bacha ili Vivaldija, upoznat ćemo se i s radom najpoznatijeg švedskog baroknog majstora Johanna Helmicha Romana, ali i po prvi put s Naglievom Misom u d-duru. Radi se i misi koju je Nagli kao kapelnik u Splitu skladao još 1707, a stoljećima je bila zagubljena sve dok je Stipčević nije iskopao u Parizu', rekla je muzikologinja Zdenka Webber, predsjednica žirija VBV-a.

Zadovljstvo programom nije krio ni ravnatelj festivala skladatelj Davor Bobić.

'Dobili smo ansamble koje smo htjeli, autentični smo i kvalitetni. Festival s jedne strane njeguje hrvatsku baštinu i 'gura' naše glazbenike, a s druge dovodi imena poput londonskog King's Consorta i Venecijanskog baroknog ansambla', naglasio je Bobić prilikom predstavljanja programa VBV-a u Varaždinu.

Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Srećko Šestan pohvalio je doprinos Varaždinskih baroknih večeri internacionalizaciji hrvatske kulture, suradnju sa zemljama partnerima, kao i koncerte koji se u sklopu festivala održavaju izvan granica Hrvatske.

S obzirom na izvođače i sadržajnost programa, organizatori očekuju primjeren odaziv publike na festival koji pomažu sponzori.

'Prošla godina bila je rekordna po broju prodanih ulaznica. Ove godine mislimo da će biti još veći broj. Grupe iz inozemstva pokazuju velik interes', rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Rajmond Rojnik, napomenuvši da će ulaznice u prodaju biti u sustavu Eventim.hr od 1. rujna, među kojima po prvi puta i ulaznice za svečano otvorenje.