ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

U Vinkovcima pronađena vremenska kapsula

27.06.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja, koji više od mjesec dana rade na arheološkim istraživanjima u središtu Vinkovaca, na lokaciji budućega Hrvatskog doma, pronašli su 'vremensku kapsulu' s papirnim svitcima iz vremena postavljanja temeljnoga kamena zgrade nekadašnjega Hrvatskog doma iz 1922. godine, koji se nalazio na toj lokaciji do Drugog svjetskog rata

Hrvatski dom u Vinkovcima izgrađen je dvadesetih godina prošloga stoljeća. Nakon Drugog svjetskog rata zgrada je izgubila ime Hrvatski dom te je smještaj u njoj pronašla Gradska knjižnica i čitaonica te kino 'Crvena zvijezda'. U Domovinskom ratu zgrada je granatirana, spaljena i srušena.

Prema riječima voditelja arheoloških istraživanja, arheologa Hrvoja Vulića, riječ je o zapečaćenu staklenu cilindru s papirnim svitcima, na kojima su vjerojatno zapisani podatci o gradnji ondašnjega Hrvatskog doma, kakvi se uobičajeno polažu u temelje zgrada važnih objekata, ustanova ili institucija.

'Nažalost, 'vremenska kapsula' je bila zapečaćena katranom koji se nije pokazao otpornim te je u 'kapsulu' prodrla vlaga, tako da ju se ne usuđujemo otvoriti, već smo je pohranili u kontrolirane klimatske uvjete kako bi je narednih dana prebacili u Hrvatski državni arhiv (HDA) u Zagrebu, kazao je ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja Danijel Petković i dodao kako zagrebački HDA jedini u državu raspolaže laboratorijem za konzervaciju i restauraciju papirne građe.

Podsjetio je kako je temeljni kamen za izgradnju Hrvatskog doma u Vinkovcima položen 22. kolovoza 1922. godine, a sama izgradnja doma trajala je nekoliko godina dok su sredstva za njegovu izgradnju prikupljana gotovo cijelo desetljeće.

Na lokaciji zgrade budućeg Hrvatskog doma, u kojoj će, osim podzemne garaže, biti i nova Gradska knjižnica i čitaonica na 3000 četvornih metara, multimedijalni centar, centar za mlade, kazališna dvorana te poslovne prostorije, arheolozi su u proteklih mjesec dana pronašli velik broj rimskim nalaza datiranih između 1. i 5. stoljeća.

Važnije nalaze iz rimskoga vremena arheolozi očekuju kasnije kada počne istraživanje područja koje tijekom stoljeća nije bilo devastirano izgradnjom. Arheološka istraživanja na lokaciji budućeg Hrvatskog doma provode se na oko 4.000 četvornih metara i predstavljaju obimom, najveća arheološka istraživanja provedena do sada u Vinkovcima.

Rimski grad Colonia Aurelia Cibalae prostirao se na prostoru današnjeg užeg središta Vinkovaca, utemeljen je u 1. stoljeću, a kao rimski grad funkcionirao je do 5. stoljeća.