JUGO-FANTASTIKA

Počinje nulto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala

23.06.2011 u 17:40

Bionic
Reading

U Zagrebu od 2. srpnja do 9. srpnja traje nulto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala - prvog festivala filmske fantastike u Hrvatskoj i regiji. Pored već najavljenih glavnih programa – Panorame, Orient Expressa te Ponoćnog ludila – donosimo presjek dviju retrospektiva: YU fantastike i japanskog eksploatacijskog filma

YU fantastika donosi šest fantastičnih uradaka renomiranih filmskih autora iz bivše Jugoslavije, i to u razdoblju do 1950-ih do početka 1990-ih. Riječ je o kultnim filmovima na ovim prostorima - presjeku nevelike, ali zanimljive produkcije horora i fantastike jugoslavenske kinematografije. Kroz šest naslova autori Krsto Papić, Dušan Vukotić, Zoran Tadić, Đorđe Kadijević te Vojislav Nanović donose za tadašnje doba neuobičajene žanrovske horor i fantastične priče koje variraju od folklora i narodne predaje o krvoločnim stvorenjima do čudnovatih vizija o posjetiocima iz svemira.

Prikazivat će se Čudotvorni mač iz 1950. u režiji Vojislava Nanovića, utemeljen na domaćem folkloru – riječ je o adaptaciji bajki 'Baš Čelik' i 'Zlatna jabuka' i devet paunica.

Film Leptirica Đorđa Kadijevića iz 1973. prvi je horor snimljen u bivšoj Jugoslaviji, a u vrijeme kada je prikazan izazvao je burne reakcije. Riječ je o ostvarenju nastalom prema motivima pripovijetke 'Devedeset godina poslije' Milovana Glišića, pisca klasika srpskog seoskog realizma.

Drugi horor film snimljen u Jugoslaviji bio je Izbavitelj (1976) redatelja Krste Papića, a pričom i atmosferom sličan je čuvenom ZF klasiku iz 1956. 'Invazija tjelokradica', samo što su vanzemaljci zamijenjeni štakorima. Naime, u središtu priče je siromašni pisac Ivan Gajski (Ivica Vidović) koji otkriva da vlast u gradu preuzima posebna vrsta štakora koja ima sposobnost uzimanja ljudske fizionomije.

Gosti iz galaksije (1981) film je hrvatskog redatelja i proslavljenog animatora Dušana Vukotića, koji je za svoj kratki crtani film 'Surogat' osvojio Oscara 1961. Riječ je o jednom od najbizarnijih filmova hrvatske kinematografije koji govori o piscu ZF romana (utjelovio ga je Žarko Potočnjak) koji otkrije da može materijalizirati svoje misli, što rezultira pojavom robotice Andre i njene vanzemaljske djece. Film je osvojio niz nagrada, među ostalima onu na festivalu fantastike Fantasporto u Portu (1984) i nagradu za scenarij u Trstu 1981.

Ritam zločina iz 1981. prvi je cjelovečernji igrani film Zorana Tadića, slavnog hrvatskog režisera. Nastao je prema motivima pripovijetke 'Dobri duh Zagreba' te romanu 'Stroj za maglu', djelima jednog od naših najčitanijih pisaca, Pavla Pavličića. Ova iznimno sugestivna triler-drama s fantastičnim elementima predvođena je sjajnim glumcima Ivicom Vidovićem i Fabijanom Šovagovićem. Film je ovjenčan brojnim nagradama, među ostalima priznanjima za najbolji scenarij i glumca (Fabijan Šovagović) na festivalu fantastike Fantasporto u Portu, dok je u izboru hrvatskih filmskih kritičara proglašen najboljim hrvatskim debitantskim filmom uopće.

Konačno, Sveto mesto još je jedan uradak sprskog redatelja Đorđa Kadijevića iz 1990, a riječ je o priči o čudnoj ljubavi između mladog bogoslova i lijepe kćerke moćnog feudalca. Film je baziran na kratkoj priči 'Viy' ruskog književnika Nikolaja Gogolja. No spomenutu priču Kadijević koristi samo kao polaznu točku za vlastito istraživanje mračne strane erotike.

Program Japanski eksploatacijski film s etiketom 'good movies, bad taste’ donosi izbor pet naslova recentne exploitation produkcije nekih od najjačih japanskih filmskih kuća. Kinematografija Japana izuzetno je raznolika i vitalna, a izostanak cenzure rezultira nevjerojatnim naslovima. Od J-horrora, pink eigua do V-cinema (straight to dvd), ova žanrovski izuzetno jaka kinematografija vrvi iznenađenjima te najčešće potpuno bizarnim maštarijama japanskih redatelja.

U filmu Odred mutantica (Mutant Girl Squad) tri kultna japanska redatelja, Noboru Iguchi, Yoshihiro Nishimura i Tak Sakaguchi, udružila su se kako bi zajedničkim snagama realizirala ovu suludu kombinaciju akcijskog filma-horora-komedije.

Gejša vs. Ninja (Geisha vs. Ninja) redateljski je prvijenac Gô Ohare, autora s bogatim iskustvom u novom valu niskobudžetne žanrovske japanske kinematografije, koji je dosad uglavnom radio kao koreograf akcijskih scena. Ovo je priča o gejši koja uz pomoć mača traga za ubojicom vlastita oca. Smrtna kazna.com (Deathpenalty.com) film je japanskog autora i umjetnika Ryote Sakamakija koji govori o brutalnoj igri ubijanja koja je itekako stvarna. Konačno, film Igra smrti (X game) autora Yôheia Fukude temelji se na popularnom romanu autora Yamade Yusukea, a nadahnut je sadističkim igricama (tzv. batsu igrice) koje čine temelje japanskih varijetea.