SVEČANOST NA TRGU LUDOVIKA

Zagreb Budimpešti daruje Krležin spomenik

15.06.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Grad Zagreb darovat će gradu Budimpešti spomenik Miroslava Krleže, a svečana će se primopredaja spomenika održati u 17. lipnja u nazočnosti hrvatskih i mađarskih dužnosnika, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Spomenik Miroslavu Krleži, rad akademske kiparice Marije Ujević-Galetović, prvi je spomenik koji će se jednom hrvatskom ugledniku postaviti u Mađarskoj te je rezultat izvrsne suradnje dviju glavnih gradova. Grad Budimpešta već je ranije darovao Zagrebu bistu Joszefa Antala, koja je postavljena nedaleko zagrebačkog Hipodroma.

Na svečanosti u Budimpešti, u parku na Trgu Ludovika, govorit će potpredsjednik Vlade i ministar javne uprave i pravosuđa Republike Mađarske Tibor Navracsics, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj Ivan Bandić te gradonačelnici gradova Zagreba i Budimpešte, Milan Bandić i István Tarlós.

Osim toga, u četvrtak se u Muzeju primijenjenih umjetnosti u Budimpešti, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske i Republike Mađarske Ive Josipovića i Pala Schmita, otvara izložba neoklasicističkog porculana 'Krhka harmonija' iz kolekcije zagrebačkog Muzeja Marton koja će biti otvorena do 11. rujna.