UMJETNOST MR. BRAINWASHA

Banksyjev 'šegrt' optužen za plagiranje

10.06.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Iako mnogi smatraju da je dokumentarac 'Exit Through the Gift Shop' uličnog umjetnika Banksyja još jedna grafiterova spačka te da je sve previše nestvarno da bi bilo istinito, sve je više onih koji vjeruju da je dokumentirana stvarna priča

Većinu onih koji su gledali Banksyjev dokumentarni film iznenadilo je što se u centru radnje, umjesto njega, našao Thierry Guetta, zbunjeni Francuz s adresom u SAD-u. Nakon što je nekoliko godina proveo bilježeći svojom kamerom napete noćne izlete poznatih grafitera, odlučio je i sam dati svoj doprinos uličnoj umjetnosti. Neko je vrijeme samo lijepio plakate samoga sebe, lika snimatelja s prepoznatljivim šeširom, diljem Kalifornije, ali ponukan uspjehom Banksyjeve izložbe u muzeju Bristol i sam je poželio nešto veliko te je svog svjetski poznatog prijatelja zamolio za uslugu promocije 'vlastitih' radova, na što je on pristao.

U pomanjkanju vlastita talenta Guetta je zaposlio tim talentiranih crtača, educiranih grafičara i dizajnera i počeo industrijski proizvoditi djela po uzoru na ulične crtače koje je upoznao te kralja pop arta Andyja Warhola, a sebe je nazvao Mr. Brainwash.

Kako je autor dokumentarca jedan od najpoznatijih svjetskih uličnih crtača Banksy, čiji je identitet godinama ostao skriven te je poznat po provokacijama i poigravanju s javnosti, mnogo je onih koji su došli na ideju da je posrijedi još jedna umjetnikova spačka te da se iza pseudonima krije on sam.

Ipak, nakon što je početkom godine Mr. Brainwash primio prvu tužbu za kršenje autorskih prava, broj skeptika je pao. Mr. Brainwasha je tužio fotograf Glen Friedman tvrdeći da je Guetta reproducirao njegovu fotografiju rap benda Run DMC iz 1985. bez traženja autorizacije i iskoristio je u svojim plakatima, kolažima, printovima i razglednicama, prvi put predstavljenima na izložbi 'Life Is Beautiful' 2008.

Odlukom suda ovih je dana Guetta izgubio parnicu te je proglašen krivim za kršenje autorskih prava, čime mu je zabranjena distribucija svih radova inspiriranih spornom slikom, a mora platiti i novčanu naknadu.